Agrár

Sok vállalkozásnak segített a NÉV-program

A munkahelyek megőrzése és a rászorulók támogatása volt a cél.

Nyolcmilliárd forint keretösszeggel indította el az Agrárminisztérium a Nemzeti élelmiszer-gazdasági válságkezelő programot, amelynek forrásaiból az élelmiszeripar szereplői a foglalkoztatottak száma alapján kérhettek munkahelyek megőrzését segítő támogatást. A programban 1457 vállalkozás kapott támogatást 6,8 milliárd forint értékben – mondta Nagy István agrárminiszter.

A kérelmet benyújtó nagyvállalatok számára feltétel volt, hogy a támogatási összeg 10 százalékának megfelelő értékben adományozzanak termékeikből a rászorulóknak.

A programban részt vevőknek adományozási megállapodást kellett kötniük a Karitatív Tanács tagszervezeteivel, ezt február 15-ig kellett igazolniuk a Magyar Államkincstárnak. Az év első hetéig a 94 kötelezett adományozó közül 46‑an már beküldték a szerződést, 26 vállalkozás pedig adományozási megállapodást is kötött a tanács tagjaival csaknem 82 millió forint értékben.

Fotó: Krizsán Csaba / MTI

A miniszter emlékeztetett arra is, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására az Agrárminisztérium 25 milliárd forintos válságkezelő támogatási programot indított a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szereplői számára. A Gazdaságvédelmi akcióterv részeként kidolgozott program célja, hogy Magyarország élelmiszer-ellátási biztonságát fenntartsa, megerősítse a termelési kapacitásokat, és ezzel megvédje a munkahelyeket. Hozzátette, hogy

a tizenkét meghirdetett lehetőségre több mint 35 ezer kérelem érkezett.

Tóth József Péter, a Lipóti Pékség Kft. és a Lipóti Sütőipari Kft. tulajdonosa elmondta, hogy a Nemzeti élelmiszer-gazdasági válságkezelő programban mintegy 42 millió forint támogatást kapott a két cég, és 4 millió 250 ezer forint értékű adományt adnak termékekben a Katolikus Karitásznak. Elmondta, hogy a két cég együttesen mintegy négyszázötven embert foglalkoztat, akiknek a munkahelye megmaradt. A Lipóti Pékség Kft. 2019-ben 3,4 milliárd forint nettó árbevételt ért el, 800 millió forinttal többet, mint a megelőző évben. Adózott eredménye 365 millió forint volt, 306 millió forinttal több, mint 2018-ban. A Lipóti Sütőipari Kft. 4,7 milliárd forint nettó árbevételt ér el 2019-ben, 907 millió forinttal többet, mint 2018-ban. Adózott eredménye 340 millió forint volt, 111 millió forinttal több, mint az előző évben.

COVID-19 Nagy István NÉV-program válságkezelés Agrárminisztérium
Kapcsolódó cikkek