Cégvilág

Bekavart a német szél

Az utóbbi hónapokban annyira megnőttek a térségünkön áthaladó, előre be nem jelentett, azaz „nem menetrendezett” áramszállítások a közös német-osztrák villamos energia árzóna léte miatt, hogy többlet feladatokat kényszerítenek az érintett országok villamos energia rendszer irányítóira. Ezen áramlások azóta erősödtek fel, amióta Németországban felfutott a szélenergia hasznosítása és aránya a teljes termelésen belül. Mégis azt állítja egy, a német energiahivatalnak tavaly októberben készített tanulmány, hogy az osztrák-német áramkereskedés technikailag problémamentes, nincs oka a német-osztrák piac felbontásának.
„Többször is kritikus helyzetbe került a cseh, a szlovák, a lengyel és a magyar villamos energia rendszer az elmúlt hónapokban az Észak-Németországban termelt áram miatt, amely a cseh, a lengyel, a szlovák és magyar rendszereken keresztül jut el a dél-németországi, osztrák és további dél-európai fogyasztókhoz” – áll abban a „választanulmányban”, amelyet a felsorolt országok rendszerirányítói készítettek. Szerintük ezek az áramlások veszélyeztetik országaik hálózatbiztonságát és korlátozzák a határkeresztező áramkereskedelmet. Ezért célszerű lenne a rendellenességet okozó német-osztrák áramkereskedelmi együttműködést felbontani.

Érdeklődésünkre a Mavirnál hangsúlyozták, hogy a Németországból kiinduló, fenti áramszállítás ingadozásokat Csehország igen erősen megérzi, Szlovákia is érzékeny rá, de Lengyel- és Magyarország kevésbé. Ám mivel az ingadozás csökkentette a magyar árampiaci szereplők által kereskedhető mennyiséget, a Mavir szükségesnek látta az ország érdekeit ilyen formában is képviselni. A rendszerirányító elemezte a papíron Németországból délre szállított, de fizikailag a lengyel-cseh-szlovák-magyar szabályozási zónákon áthaladó jelentős áramáramlások hazai piacra gyakorolt hatását. „A problémák ellenére a nem menetrendezett áramáramlások a hazai ellátásban – köszönhetően a magyar átviteli hálózat megfelelő kiépítettségének – sem ellátás-biztonsági, sem más közvetlen veszélyt nem jelentenek, így nem követelnek rendkívüli intézkedést sem” – szögezte le Gyulay Zoltán piacműködtetési igazgató.
Kisebb beavatkozásra viszont szükség volt a győri alállomáson, mert a vizsgált négy hónap alatt ötször haladt át a vártnál sokkal nagyobb árammennyiség a hazai rendszeren a német szélerőművek be- belendülésének következtében.

A Mavir kimutatta, hogy 72 százalékos a korreláció a magyar-szlovák határ fizikai áramlásai és a német-osztrák határvezetékeken egyeztetett szállítások között, s hogy a hazai piaci szereplőknek az okozhat veszteséget, ha Németországban 4000 megawattnál nagyobb szélkapacitás működik. A tavaly decemberi becslés szerint átlagosan 4800 megawattnyi kapacitás működött.

Mavir árampiac fogyasztó
Kapcsolódó cikkek