Cégvilág

Kórházi osztályok szűnnek meg

Kórházi osztályokat szüntetnek meg, kevesebb ágyon fogadnak beteget az intézmények időről időre, hogy elfedjék a mind nagyobb orvos- és ápolóhiányt - írja a Népszava.

Megszűnt az arc- és állcsont-sebészeti ellátás tavaly a Veszprém megyei kórház körzetében, mert a főigazgató nem talált 15 ágyas osztályára szakorvost - hozza fel példaként a Népszava. Így, ha most valakit ott baleset ér, és az arca is megsérül, annak akár a nyugati határszélről is a fővárosba, a Semmelweis Egyetem klinikájára kell eljutnia ellátásért.

Az egyik fővárosi szakrendelő igazgatója úgy próbálta meg saját intézményében az endokrinológián mérsékelni az átlagosan 90 napos várakozási időt, hogy „extra pénzért” még egy orvost alkalmazott. Ezzel azonban csak átmenetileg csökkent a sorban állási idő (11 napra), mert a más szakrendelőkből is átjöttek a betegek hozzá, miután észlelték, hogy itt kevesebbet kell várniuk.

[caption id="" align="alignleft" width="500"]Fotó: Szabó Miklós Fotó: Szabó Miklós[/caption]Tavaly év végén a „krónikus” tüdőszakorvos hiány miatt kérte a Kaposvári Megyei Kórház a mosdósi tüdőgyógyintézet 70 ágyának „szüneteltetését” ez év őszéig. Az ÁNTSZ a kérést elfogadta és a krónikus tüdőbetegek ellátására kijelölte a bonyhádi és a szekszárdi kórházat. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a lapnak korábban azt mondta: krónikus tüdőgyógyászat Mosdóson a továbbiakban nem lesz, helyette április elsejétől új hospice ellátó helyet nyitnak.

A hazai egészségügyben a legnagyobb a kereslet érsebészekre, sürgősségi ellátókra, traumatológusokra, sebészekre, fül-orr-gégészekre, bőrgyógyászokra, endokrinológusokra, valamint patológusokra.

Az ÁNTSZ másfél évvel ezelőtti belső vizsgálata megmutatta, hogy Magyarországon nincs olyan kórház, amely megfelelne a gyógyítás szakmai feltételeinek, a betegeknek több mint a fele olyan helyre kerül, ahol az ellátásához nincsenek meg a feltételek, mert vagy az eszköz vagy a megfelelő szakember hiányzik. A szakhatóság adatai szerint a kórházak több mint 70 százalékában nincs elegendő szakorvos, szakdolgozó. Az ágazati statisztikák azt is megmutatják, hogy két-három ezer orvos, és négy-öt ezer ápolónő biztosan hiányzik a betegágyak mellől - írja a Népszava.

Így rajzolná át Budapest kórháztérképét a kormány

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, Budapest teljes egészségügyi ellátása megújulhat 2025-re. Három szuperkórház kialakítása mellett az összes fekvőbeteg-intézményt korszerűsítené a kormányzat.

A XI. kerületben építendő 1058 ágyas kórházba költözne a Kútvölgyi úti klinikai tömb összes osztálya, valamint a Tűzoltó, és a Bókay utcai gyermekklinika, valamint a Szent János Kórház egyes részlegei. Észak-Buda nem kap centrumkórházat, a Kútvölgyi út kórházépületében korszerűsítést követően 550 ágyas intézmény jönne létre, a János Kórház többi osztályának integrálásával. Utóbbi területén a jövőben krónikus és rehabilitációs ellátás folyna 300 ágyon.

ápolóhiány ántsz egészségügy orvoshiány kórház
Kapcsolódó cikkek