Extra

Új mobiltelefonos vírus fosztogatja a bankszámlákat

A meghackelt banki app első indításakor még történik egy további átveréstámadás is, amely átverésen alapul.

Leleményes androidos kártevőről számolt be a Promon biztonsági cég, a malware célját az áldozatok bankszámláinak kiürítése jelenti – írta az Origo.

Desperate,Frustrated,Bank,Client,Woman,Facing,Scam,,Overspending,,Problems,With
Egyelőre Ázsiában terjed a vírus, de hamarosan Európába is elér.
Fotó: Shutterstock

A FjordPhantom eddig ázsiai országokban lévő mobilozókat célzott, megerősítetten Indonéziában, Malajziában, Szingapúrban, Thaiföldön és Vietnámban szedte az áldozatait, egy thaiföldinek átszámítva olyan 100 millió forintnyi kárt okozott.

A beszámoló alapján a támadás egy átveréssel kezdődik, az elkövetők e-mailben, sms-ben, chaten próbálják rávenni az általuk „támogatott” bankok ügyfeleit, hogy telepítsék a FjordPhantomot a mobiljukra úgy, hogy a bankjuk frissített mobilappjának hazudják azt. A letöltött malware valóban tartalmazza is az adott bank hivatalos mobilappját, ami látszólag az elvárt módon működik, de a kártevő ténylegesen egy virtualizált környezetben futtatja azt.

Hemzsegnek a csalók a Jófogáson és a Facebook Marketplace-en: ezekre figyeljen!

Idén csaknem 400 online piacteres csalásról érkezett bejelentés a Kibervédelmi Intézethez.

A kártevő appon belül fut a valódi banki applikáció.

Ennek két okból is óriási jelentősége van: egyrészt a vírusirtók nem látják, hogy mi történik a virtualizált környezeten belül, másrészt pedig a kártevőnek totális hatalma van a valódi banki app felett, azaz hozzáfér az összes mentett adatához, a kedvére manipulálhatja a működését.

A meghackelt banki app első indításakor még történik egy további átverésen alapuló támadás is, egy magát a bank ügyfélszolgálatosának mondó személy segít az ügyfélnek „beállítani" az új mobilbanki appját – derült ki az portál cikkéből.

Ennek során olyan tevékenységeket kér tőle, amelyekkel a későbbiekben a bűnözők ténylegesen hozzá tudnak férni a bankszámlájához.

Microsoft szakértő: a Black Friday alatt igen aktívak az online csalók, de karácsonykor is nagyon oda kell figyelni

Nem csak a Black Friday alatt és karácsonykor támadnak a kiberbűnözők. A Microsoft szakemberét kérdeztük a kiberbiztonságról, aki elmondta, hogy a támadások 70 százaléka adathalász módszerekre épül. Beszélt arról is, hogy mennyire találékonyak a csalók: többek között online call centert tartanak fent, netbank felületeket klónoznak és telefonos játékokat fejlesztenek.

 

vírus online bankolás egyenleg bankkártya
Kapcsolódó cikkek