Extra

Bizonyíték van arra, hogy életveszélyes szénsavas üdítőket és készételeket egy életen át fogyasztani

Szakértők azt akarják, hogy a dohánytermékekre vonatkozó keretszabályhoz hasonlóan az ultrafeldolgozott élelmiszerekről szóló keretegyezményt is fogadják el.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (például gabonafélék, fehérjeszeletek, szénsavas italok, készételek és gyorsételek – UPF) 32 különböző egészségkárosító hatást gyakorolnak a fogyasztókra, például az ilyen termékek okozhatnak szívbetegséget, rákot, 2-es típusú cukorbetegséget, illetve káros hatást gyakorolnak a mentális egészségre, és előidézik a korai halálozás kockázatát is – olvasható a BMJ Open orvosi folyóiratban megjelent friss kutatásban.

Fast,Food,,People,And,Unhealthy,Eating,Concept,-,Close,Up
Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban az átlagos étrend több mint fele ultrafeldolgozott élelmiszerekből áll, különösen a fiatalabb korosztályt és a szegényebb rétegeket érinti ezeknek a termékeknek a fogyasztása. A hátrányos helyzetű embereknek közel 80 százaléka szinte csak ultrafeldolgozott terméket vásárol.

A The Guardian szemléje szerint a csaknem tízmillió embert bevonó felülvizsgálat eredményei rávilágítottak arra, hogy olyan intézkedésekre van szükség, amelyek csökkentik az ultrafeldolgozott élelmiszereknek való kitettséget. „Az ultrafeldolgozott élelmiszereknek való nagyobb kitettség káros egészségügyi következményeket, különösen kardiometabolikus szindrómát, gyakori mentális zavarokat eredményez, és nagyobb halálozási kockázattal is jár” –  áll a friss kutatásban. 

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek, beleértve a csomagolt pékárut és rágcsálnivalót, szénsavas italokat, cukros gabonaféléket és készételeket, több ipari folyamaton mennek keresztül, és gyakran tartalmaznak színezékeket, emulgeálószereket, aromákat és egyéb adalékanyagokat. 

Ezek a termékek általában nagy mennyiségű hozzáadott cukrot, zsírt és vagy sót tartalmaznak, de kevés bennük a vitamin és a rost. Korábbi tanulmányok összefüggésbe hozták az ultrafeldolgozott termékeket a rossz egészségi állapottal, de még egyetlen átfogó tanulmány sem nyújtott bizonyítékot ezen a területen. 

Dr. Chris van Tulleken, a University College London egyetemi docense és a világ egyik vezető UPF-szakértője azt mondta, hogy az eredmények „teljesen összhangban vannak” azzal a mára „nagyszámú független tanulmánnyal, amelyek egyértelműen összekapcsolják az ultrafeldolgozott élelmiszerekből álló étrendet a káros egészségügyi következményekkel, beleértve a korai halálozást is”.

Jól ismerjük azokat a mechanizmusokat, amelyek révén ezek az élelmiszerek károkat okoznak

– tette hozzá. Egy hivatkozott vezércikkben brazil tudósok azt mondták, hogy az UPF-ek „gyakran vegyileg manipulált, olcsó összetevőket tartalmaznak”,  és a mesterséges „ízek, színezékek, emulgeálószerek, sűrítők és egyéb adalékok kombinációival tették ízletessé és vonzóvá” őket. Hozzátették: 

Itt az ideje, hogy az ENSZ-ügynökségek a tagállamokkal együtt kidolgozzák és végrehajtsák a dohányra vonatkozó keretszabályhoz hasonlóan az ultrafeldolgozott élelmiszerekről szóló keretegyezményt.

 

 

ultrafeldolgozott élelmiszer egészség
Kapcsolódó cikkek