Ingatlan

Lélektani határhoz értek a budapesti albérletárak, ennél többet nem tudnak az emberek kifizetni

Februárban és márciusba átlépték a 250 ezer forintot a fővárosi albérletárak, ezzel pedig elérkezett egy lélektani határ. Áprilisban csökkenést látszott az átlagos bérleti díjakban. Szakértők szerint ez azzal magyarázható, hogy az év elején az albérletek ára elérte azt a szintet, amit a bérlők már nem tudnak kifizetni.

Az idén először megállt a drágulás a budapesti albérletpiacon, áprilisban az árak 2 százalékkal mérséklődtek havi összevetésben – ismertette közleményében a rentingo.com.

20220516 GyőrAlbérlet árak megyei körkép, kiadó ingatlan,Képen: Dudás János otthontanácsadó Otthon Centrum, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld
Lélektani határhoz értek a budapesti albérletárak, ennél többet nem tudnak az emberek kifizetni / Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

A közvetítő portál adatai szerint egy hónapra a kiadó fővárosi lakásokért átlagosan 247 ezer forintot kellett fizetni áprilisban. Az árak februárban és márciusban még 251 ezer forinton tetőztek. A keresleti árszint csökkenése ugyanakkor már februárban elkezdődött, az előző hónapban átlagosan már csak 230 ezer forintot fizettek volna az ügyfelek a kiadó ingatlanokért.

Czomba Sándor: bér-, albérlet-, utazási és képzési támogatást kapnak a 30 év alattiak

Elindult a jelentkezés az uniós finanszírozású, közel kétszázmilliárd forintból megvalósuló Ifjúsági garancia Plusz programra.

A rentingo.com szerint 

az árak csökkenése azzal magyarázható, hogy a lakást keresők már nem tudták tartani a lépést a folyamatos drágulással.

Az adatokból kiderül az is, hogy a legtöbben a XI. kerületben keresnek kiadó ingatlant, de a belváros közelsége miatt ugyancsak népszerű a XIII. és a IX. kerület, valamint a VI., a VII., a VIII. és a XIV. kerület egyes részei.

A bérlők előnyben a részesítik a világos lakásokat, csaknem 40 százalékuknak fontos az erkély, illetve az, hogy új vagy felújított épületben lakhassanak. A passzívház és az okosotthon-megoldások még nincsenek az általános elvárások között, ám a leendő lakók több mint negyede szeretné, ha a lakáshoz tartozna klíma és korszerű hőszigetelés – olvasható a közleményben.

 

albérletpiac albérletár Budapest albérlet
Kapcsolódó cikkek