Napokon belül masszív árváltozás következik a magyar benzinkutakon – derült ki a Holtankoljak friss adatközléséből.

A,Man,Filling,Fuel,Tank,Of,His,Car,With,Diesel
ukrán üzemanyag
Megérkezett a bejelentés: egyszerre drágul és csökken nagyot Magyarországon az üzemanyag ára / Fotó: Irene Miller

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint péntektől jelentősen, bár eltérő módon változnak a hazai üzemanyagárak. 

  • A benzin esetében bruttó 7 forinttal emelkedik a literenkénti nagykereskedelmi ár, 
  • míg a gázolaj esetében bruttó 6 forintos nagykereskedelmi árcsökkenés következik.

Mindezek fényében az átlagárakat tekintve az alábbiakra számíthatnak péntektől a járműtulajdonosok:

  • 95-ös benzin – 650 forint per liter,
  • gázolaj – 647 forint per liter.

Jelenleg ugyanez – és ez csütörtök éjfélig így is marad – 643 forintba és 653 forintba kerül. Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a tényleges kiskereskedelmi árazás jellemzően lefelé eltérhet. Az autópályák mellett viszont nagyjából 50 forinttal drágább az üzemanyag literje. Mindenesetre az idén eddig, tehát januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten

a literenkénti benzinár 111, a dízelár pedig 73 forinttal nőtt,

jóllehet ebből 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva 70 és 33 forint plusz figyelhető meg a benzinnél, illetve a dízelnél. A nagyjából 70-100 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás 4000-5000 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

A tűzzel játszanak a benzinkutak

A múlt hét egyértelmű konfliktust hozott a hazai üzemanyagpiac szereplői, a Mol és az ásványolaj-szövetség, illetve a kormány között. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter világossá tette, hogy a magyar üzemanyagár 7-9 százalékkal drágább, mint a régiós átlagár. Emiatt csütörtökön be is rendelte az olajtársaságot és az olaj-érdekképviseletet, és közölte: a kabinet elvárja, hogy a magyar árszint a régiós középmezőnyben legyen.

Azóta hétfőn nagykereskedelmi szinten a benzin litere 2 forinttal emelkedett, ma pedig újabb 7 forintos drágulást jelentettek be. Ez tehát ellentétes a kormányzat kikötésével, ugyanakkor a dízel ára már 6 forintot esett.

Vagyis mióta a kormány egyértelművé tette, hogy kezd betelni a pohár az üzemanyag-drágulással, a kereskedők klasszikus húzd meg, ereszd meg helyzetet teremtettek. A benzin ára jócskán nő, a dízelé viszont jelentősen csökken. Kérdés, ezzel beéri-e Nagy Márton.

Mindjárt megtudjuk, mit derít ki a KSH az üzemanyagárakról

Pillanatokon belül közzéteheti a statisztikai hivatal a hazai benzin- és gázolajárak számítására vonatkozó módszertanát. Ettől majd tisztábban látunk, de nem lesz tőle olcsóbb az üzemanyag. Ahhoz alacsonyabb olajárra, erősebb forintra és kisebb adókra lenne szükség.