Kísérleti statisztikával bővíti szolgáltatásait a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – jelentette be az állami szervezet szerdán. Ennek célja, hogy össze lehessen hasonlítani a régiós üzemanyagárakat.

Budapest,,Hungary,-,Aug,8:,The,Mol,Nyrt.,Company,Logo
Új korszak kezdődik: péntektől mindenki tudni fogja, megéri-e átjárni tankolni a szomszédos országokba / Fotó: Shutterstock

Bejelentették, hogy a KSH a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 

2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. 

Ennek alapja az Eurostat Weekly Oil Bulletin, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin- és dízelüzemanyagokra. Emlékeztettek rá, hogy a kísérleti statisztikák olyan adatokat kínálnak, amelyek segítségével lehetővé válik 

  • az újonnan felmerülő adatigények kielégítése,
  • az aktuálisan észlelt ismerethiányok lefedése,
  • valamint hathatós támogatást nyújthatnak a szakpolitikai döntéshozóknak, a gazdasági és tudományos élet szereplőinek, valamint a társadalom számára. 

A KSH azt is jelezte, hogy a gyorsaság, a hatékonyság növelése, valamint az innováció érdekében további finomhangolás várható az üzemanyagár kísérleti statisztikában is, de egyelőre az új statisztika monitorozásra és összehasonlításra szolgál, továbbá megmutatja a régiós árkülönbségeket az egyes országok és Magyarország tekintetében. Ezeket az adatokat heti rendszerességgel fogják közzétenni április 19-től. Az idősorok letölthetők, és visszamenőleg 2023. január 2-ig tartalmaznak információt.

A hivatal végezetül megjegyezte, hogy az általa közölt statisztikai adatok mind nemzetközi, mind hazai viszonylatban transzparens módon összevethetők, így alkalmasak arra, hogy független igazodási pontként szolgáljanak.

Megérkezett a bejelentés: egyszerre emelkedik és csökken nagyot Magyarországon az üzemanyag ára

Miután a kormány világossá tette, hogy kezd betelni a pohár az üzemanyag-drágulással, a kereskedők klasszikus húzd meg, ereszd meg helyzetet teremtettek. A benzin ára jócskán nő, a dízelé viszont jelentősen csökken.