Konferencia

Ács Zoltán: Nem lennék most a nagyvállalatok helyében

„Több száz vállalkozással foglalkoztunk az elmúlt években, legalább konzultáció szintjén, ebből a perspektívából érdemes felvetni a kérdést, hogyan lehetséges virágzó ökoszisztémát létrehozni?” – indította prezentációját Ács Zoltán, a Design Terminal szakmai igazgatója a Világgazdaság Légy Innovatív! Élj a lehetőséggel! című konferenciáján. A szakember szerint 2008-ban rengeteg munkahely megszűnt, amelyek közül sok visszaépült már, de a középosztálybeli munkahelyek csak lassan térnek vissza.

 

[caption id="" align="aligncenter" width="700"]Ács Zoltán, a Design Terminal szakmai igazgatója – Fotó: Móricz-Sabján Simon Ács Zoltán, a Design Terminal szakmai igazgatója – Fotó: Móricz-Sabján Simon[/caption]

Az Y-generáció körében a továbbra is súlyos problémát jelent. „Még nagyobb az olló a leggazdagabbak és a legszegényebbek között” – mondta Ács Zoltán. A hetvenes években volt a legnagyobb egyenlőség, azóta óriási különbség van. Kiemelte: 2016-ra a legnagyobb vállalkozások technológiai vállalkozások lettek. Sok vállalkozás korábban lokális volt, a helyüket immár átvette a globális, digitiális vállalkozás – ez pedig hatalmas változásokat fog hozni.

Úgy vélte, hét nyolc éve stagnál a középosztály jövedelme, ám erre komoly hatása lesz a technológiai fejlődésnek. „Paradigmák szűnnek meg, földcsuszamlásszerű változások vannak bizonyos szektorokban – ezek mind-mind komoly változásokat hozhatnak. A szabályozók a rugalmas és ösztönző üzleti környezet létrehozásáért felelnek” – mondta. “Nem lennék most a nagyvállalatok helyében, mivel bizonyos szektorok teljesen ki fognak menni a nagyvállalatok alól” – hangsúlyozta a szakember.

A nagyvállalatok túlszabályozottak, hogy hatékonyan működjenek, sikeresek legyenek, de ez egyben visszatartó erő is lehet. Előtérbe kerülnek a generációs problémák: túlszabályozott környezetben nem talál értelmes munkát magának az Y-generáció, mivel ők látni akarják munkájuk eredményét.

Az inkubátorok ugyanakkor gyorsan gyarapodnak, közel 800 akcelerátor van a világban, viszont egyre alacsonyabb a sikerráta, azaz egyre kevesebb inkubált ötletből lesz sikeres vállalkozás. „Az is igaz viszont, hogy ilyen környezetben jól lehet ösztönözni, motiválni a munkavállalókat” – mondta. Ács Zoltán kiemeli, sokkal több lesz a vállalkozó, mint eddig, ami a digitalizációnak köszönhető. ”Azt gondolom, hogy vállalkozási ismereteket kell tanulni” – mondta. Fontosnak nevezte a digitális és vállalkozói ismeretek és az angol nyelvtudás fejlesztését is.

motiváció startup Y-generáció VG-konferencia innováció inkubátor-rendszer