Közélet

Majd 60 ezer forint egy napra a nyugágyért - viszlát Italia!

Óriási bevételkiesésekkel kényszerült szembenézni az olasz turisztikai ipar. Az idén erősen megcsappant a külföldiek érdeklődése, a magas árak miatt ráadásul a belföldi eredetű kereslet is visszaesett, mert aki teheti, inkább valamely olcsóbb külföldi nyaralóhelyre utazik.

A Neue Zürcher Zeitung szerint az oda utazó külföldiek száma az idén akár 5 millióval is elmaradhat a korábbi évek szintjétől, az ágazat idei veszteségei elérhetik a milliárdos nagyságrendet.

Az okokat kutatva nem kell messze menni. Az olasz közbiztonságról és köztisztaságról szóló, ijesztő jelentések bejárták a világsajtót, a gyenge szolgáltatások mellett ráadásul rendkívül magasak az árak. Sokfelé hever szemét az utcákon és köztereken, káosz van repülőtereken és a pályaudvarokon, a vonatok piszkosak, hiányos az infrastruktúra, amit helyi idegenforgalmi szakemberek is úgy említenek, mint az „olasz átok”.

A kritikák szerint az olaszok nem tudnak odafigyelni arra, hogy mit várnának el a vendégek, ezért azt nyújtják, amit mindig is kínáltak. Immár helyi fogyasztóvédelmi szakemberek is szóvá teszik, hogy miért került 33 euróba egy napra egy nyugágy és egy napernyő a strandon, aminek az ibériai félszigeten fele akkora ára van.

Sőt: a német RTL televíziós csatorna mai déli adásában (Punkt 12) rejtett kamerával felvették, amint Szardínián 250 eurót (!) akartak elkérni napidíjként egy nyugágyért. A számos helyszínt érintő riportban azt is dokumentálták, ahogy Velencében egy tál spagettiért és két kicsi kóláért 48 eurót (több mint 10 ezer forint) számláztak ki.

Nem véletlen, hogy az Olaszországtól távol maradó külföldiek nagyrészt Spanyolországba, Portugáliába, Görögországba és Horvátországba utaznak. A korábbiakhoz mérhető vonzerőt már az olasz városok – például Velence, Róma, Firenze – sem váltanak ki, ahová az idén mintegy 20 százalékkal kevesebben érkeznek, mint korábban.

Nápolyról ugyanakkor még szó sem esett, mert innen a szeméthegyek látványa hosszú időre elriasztotta a külföldieket. A közbiztonság iránti bizalom a helyi lakosságban is megingott, ennek ellensúlyozására a kormány most a nagyobb városokban katonákat is kivezényelne a rendőrök mellé.

nápoly közbiztonság Firenze turizmus Róma Olaszország Velence szemét
Kapcsolódó cikkek