Közélet

Új segítséget hoz létre a megkárosított fogyasztóknak az EU

Az Európai Bizottság konzultációt indított azért, hogy előkészítse a kollektív jogorvoslatra vonatkozó szabályozást. A cél egy egységes, új jogorvoslati módszer bevezetése, amelynek segítségével fogyasztók csoportjai közösen indíthatnak eljárást anyagi igényeik érvényesítésére.

„Az egységes piac addig nem teljesedhet ki, ameddig nem hoznak létre egy uniós szintű kollektív jogérvényesítési modellt” – így kommentálta a jelenlegi jogalkotás-előkészítés folyamatot Monique Goyens, az európai civil fogyasztóvédelmi szervezeteket tömörítő szervezet, a BEUC főigazgatója. Az Európai Bizottság a civilszervezetek bevonásával jelenleg egy olyan egységes rendszer kialakításán dolgozik, amelynek segítségével a megkárosított fogyasztók csoportjai kaphatnak egységes jogi képviselet és harcolják ki maguknak az esetleges kártérítéseket.

A kollektív jogorvoslat a fogyasztók széles körét érintő jogsértési ügyekben alkalmazható, és az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) szerint bevezetésére égető szükség van. A fogyasztók érdekeit jelenleg a különböző területeket felügyelő hatóságok (Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, Gazdasági Versenyhivatal, Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete) képviselik. Ezek a szervezetek megállapíthatják a jogsértéseket, felszólíthatják a cégeket azok beszüntetésére és szankcionálhatnak is.

Mi a véleménye a kollektív jogorvoslatról? Szavazás itt

Csakhogy a fogyasztók a cégek magatartásából eredő személyes hátrányukat kizárólag egyéni úton érvényesíthetik, a békéltető testületek segítségével, illetve ha ez nem jelent megoldást, perrel. A kollektív jogérvényesítésre azért van szükség, mert a pereskedés sokszor túl költséges és hosszadalmas és aránytalan terhet ró az egyénre – mondta el Krajcsik Szilvia, az OFE jogi vezetője. Egyelőre nem tudni, hogy milyen formát ölt majd a kollektív jogérvényesítés, de elképzelhető, hogy az Egyesült Államokban használt csoportos perekhez hasonló lehetőséget teremt majd az EU. A cél mindenesetre az, hogy minden uniós polgár élhessen vele, akár határokon belüli ügyről, például pénzügyi szolgáltatásról, akár határon átnyúló esetekről, például törölt légijáratokról legyen szó.

A kollektív jogorvoslat az Európai Bizottság tájékoztatása szerint jelenthet megszüntetési keresetet, amelynek célja a jogellenes magatartás felszámolása, illetve kártérítési keresetet is. Számos tagállam alkalmaz különböző, kollektív jogorvoslati módszereket, de tizennégy országban nem létezik ez az eljárási mód. Az Európai Bizottság 2008-as, egy évtizedet felölelő tanulmánya szerint ezekben a tagállamokban a fogyasztók évente összesen mintegy 2 millió eurós veszteséget szenvednek el. Ez idő alatt 326 kollektív jogorvoslati eljárás indult.

A kollektív jogorvoslattal kapcsolatos uniós dokumetumok itt

Az Egyesült Királyságban létezik kollektív jogorvoslat, itt a számítások szerint évente mintegy 360 millió fontnyi kár keletkezését akadályozza meg, ami a fogyasztók által elszenvedett összes kár 6 százaléka. Az esetek többségében (58 százalék) a kollektív jogorvoslati eljárásokat fogyasztóvédelmi szervezetek kezdeményezik, de 24 százalékot tesznek ki a fogyasztók csoportjai által indított ügyek is. Érdekesség, hogy a legtöbbször az 1-9 fogyasztót érintő ügyekben indult eljárás a vizsgált időszakban, az 500-nál több fogyasztót érintő ügyek száma csekély. Az egyéni fogyasztóra vetítve a  megítélt kártérítés fejenként jellemzően 50 és 1 ezer euró közötti összeg.

Mint az adatokból kiderült, a jelenlegi, tagállamonként eltérő kollektív jogorvoslati rendszerekben ritkák a több száz fogyasztót érintő esetek és az elmúlt évtizedben a kárigények átlag 10 és 99 ezer euró között mozogtak. Az az egységes rendszer kapcsán azonban aggódik a tömeges, visszaélésszerű perek lehetősége miatt. Az Európai Bizottság szerint az amerikai rendszer lehetőséget ad a visszaélésekre, hiszen itt gyakorlatilag bárki bármely fogyasztói csoport nevében indíthat eljárást. A Bizottság meglátása szerint a tengerentúlon még akkor is megéri csoportos keresetet benyújtani, ha az nem megalapozott, ezt pedig mindenképpen el akarja kerülni Brüsszel, vagyis borítékolható, hogy az uniós szabályozás szigorúbb lesz, mint az amerikai.
 

BEUC csoportos per Európai Bizottság fogyasztó kollektív jogorvoslat fogyasztóvédelem kártérítés
Kapcsolódó cikkek