Kínai–magyar rendészeti csúcstalálkozót tartottak pénteken Budapesten. Az egyeztetésen Vang Hsziao-hung kínai közbiztonsági miniszter Pintér Sándor belügyminiszterrel tárgyalt. A Belügyminisztérium közleménye szerint a két ország együttműködését a biztonság és a stabilitás garantálása teszi lehetővé, amelyek nélkülözhetetlenek az átfogó stratégiai együttműködés megalapozásában és továbbfejlesztésében. Vang nemcsak Pintérrel, hanem Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozott látogatása során.

HUNGARY-BUDAPEST-PM-CHINA-WANG XIAOHONG-MEETING(240218) -- BUDAPEST, Feb. 18, 2024 (Xinhua) -- Hungarian Prime Minister Viktor Orban meets with Chinese State Councilor and Minister of Public Security Wang Xiaohong (L) in Budapest, Hungary, Feb. 16, 2024. (Xinhua) (Photo by Xin Hua / XINHUA / Xinhua via AFP)
Kína Magyarország megállapodás
Vang Hsziao-hung kínai közbiztonsági miniszter Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tárgyalt. Fotó: AFP

A miniszterelnökkel folytatott találkozón Kína felajánlotta, hogy a kereskedelmi és befektetési kapcsolatokon túlmenően közbiztonsági kérdésekben is támogatja Magyarországot, amelyre stratégiai partnereként tekint – adta hírül a Reuters. A két ország idén ünnepli diplomáciai kapcsolataik 75. évfordulóját.

Vang úgy nyilatkozott, bízik benne, hogy a biztonsági együttműködés a kétoldalú kapcsolatok új csúcspontját jelenti majd. A tárcavezető szerint ezek az erőfeszítések olyan területekre terjednének ki, mint a biztonság és a bűnüldözési kapacitások kiépítése. 

Hszi Csin-ping elnök Övezet és út kezdeményezésének fontos eleme, hogy a kereskedelmi és infrastrukturális kapcsolatokon keresztül összekösse Kínát a világgal.

Vang és Pintér pénteken aláírták a bűnüldözési és biztonsági együttműködésről szóló dokumentumokat, azonban ennek részleteit egyelőre nem közölték.

A Reuters írása szerint a Pekinggel való védelmi megállapodásra azért került sor, mert a kormány igyekszik mérsékelni a Nyugattól való függőségét, és Kelet felé is nyitni. A kínai állami média a NATO jelenlegi politikáját a globális béke és stabilitás egyik jelentős kihívásának nevezte, emiatt diplomáciai siker Kína számára a megállapodás, amely ajtót nyithat számára az Európai Unióban, mivel a blokk több tagja is mérlegelheti, hogy erősítse-e kapcsolatait a világ második legnagyobb gazdaságával. Emlékeztetett, hogy Magyarország már több alkalommal nem osztotta a közös EU-s álláspontot Kínával kapcsolatban.

Kína fenntartja: nem ad el halált okozó fegyvereket Oroszországnak

Kína ragaszkodik a háború politikai úton történő rendezéséhez és a béketárgyalások előmozdításához.