Közélet

Az orosz-ukrán háború 741. napja – Zelenszkijt evakuálhatják Kijevből az ukrán fegyveres erők kudarcai miatt

A Pentagon egy volt alkalmazottja szerint, Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt evakuálhatják az ukrán fegyveres erők kudarcai miatt.

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) nehéz helyzete miatt evakuálhatják Kijevből Vlagyimir Zelenszkijt, az ország elnökét – közölte Stephen Bryan, a Pentagon volt alkalmazottja.

Ukrainian President Zelenskyy attends the 3rd Crimea Platform summit
Fotó: Anadolu via AFP

„Zelenszkij kijevi biztonsági helyzete gyorsan veszélybe kerülhet. Ilyen körülmények között a Pentagon megmentheti Zelenszkijt, és egy másik helyre költöztetheti, például Lvov a legvalószínűbb helyszín, mivel messze nyugatra van” – mondta a szakértő az Asia Times hongkongi kiadásában megjelent cikkében.

A szakértő szerint, az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon kétségtelenül megmentési terveket készít arra az esetre, ha Zelenszkij egyre népszerűtlenebb kormánya teljesen összeomlana. Mint Stephen Brian megjegyezte, nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy Oroszország az utóbbi időben egyre gyorsabb ütemben halad előre az ukrán fegyveres erők által birtokolt területeken. A szakértő szerint az ukrán hadsereg akut emberhiánnyal néz szembe, miközben az új katonák mozgósítására tett kísérletek az ukrán fegyveres erőkbe zavargásba torkollnak olyan nagyvárosokban, mint Odessza, Harkov és Kijev.

20:11

Lehullik a lepel, ez okozhatta az orosz vadászgépek vesztét

A Pentagon szóvivője cáfolni igyekezett a szingapúri védelmi miniszter kijelentését, mondván, hogy az Egyesült Államok nem használ F–35-ös vadászgépeket Ukrajnában.

20:10

Több mint 70 összecsapás volt a ukrán és az oroszok között az elmúlt napon

A földön és a levegőben is támadnak az oroszok. Herszon és Harkiv megyét ágyútűz alá vették, miközben több ponton is előrenyomultak a szárazföldi csapataik. Több mint 70 összecsapásra került sor az ukrán védőkkel egyetlen nap alatt.

19:20

Ukrajnai háború: elfogatóparancsot adtak ki két orosz parancsnok ellen

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki Szergej Kobilas orosz altábornagy és Viktor Szokolov admirális ellen Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekmények miatt – közölte kedden a hágai székhelyű testület.

 

15:52

Lehallgatási botrány: Berlin háborús veszélybe sodorhatta a briteket, Moszkva nagyot nyert az ügyön

A nyilvánosság előtt egyetlen nyugati hatalom sem ítélte el Németországot a lehallgatási botrány miatt, de névtelenséget kérő brit diplomaták már keményebben fogalmaznak: szerintük Moszkva hasznos idiótaként használja ki Olaf Scholz német kancellárt.

14:42

Harci helikopter is volt a megsemmisült orosz hadihajón

A kedd hajnalban megsemmisült orosz hadihajó fedélzetére légvédelmi rendszerek telepítését tervezte a hadsereg. A hajó megsemmisülésével az ukránok elpusztítottak egy harci helikoptert is.

11:24

Videón, ahogy az ukrán tengeri drón eltalálja az orosz hadihajót

Az ukránok kilőtték az orosz fekete-tengeri flotta egyik hadihajóját, a Szergij Kotovot. Az ukrán média szerint az orosz hajót a Krím-félszigetnél érte találat, erről a Liga.net egyik munkatársa számolt be, aki állítólag az ukrán védelmi erőknél dolgozik. A támadásról időközben több felvétel is megjelent a közösségi médiában, köztük az is, amely a csapást végrehajtó kamikáze drón felvételeit is. 

08:17

Az Európai Bizottság hadigazdaságra állítaná az uniót

Az Európai Bizottság kedden javaslatot tesz az Európai Uniónak fegyveriparának fellendítésére, hogy „hadigazdasági módra” válthasson válaszul Oroszország ukrajnai inváziójára – számolt be a Reuters. Az EU tisztviselői szerint Thierry Breton, az európai ipari biztos javaslatokat fog kidolgozni annak érdekében, hogy ösztönözze az uniós országokat, hogy több fegyvert vásároljanak közösen európai vállalatoktól, és segítse az ilyen cégeket a termelési kapacitás növelésében.

Míg Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, hogy második ciklusa esetén védelmi biztosi posztot hoz létre, Breton azzal érvelt, hogy nincs szükség ilyen szerepre.

08:14

Orosz hadihajót semmisíthettek meg az ukránok a Krími hídnál

Az ukránok kilőtték az orosz fekete-tengeri flotta egyik hadihajóját, a Szergij Kotovot. Az ukrán média szerint az orosz hajót a Krím-félszigetnél érte találat, erről a Liga.net egyik munkatársa számolt be, aki állítólag az ukrán védelmi erőknél dolgozik. Az eset napokkal azután történt, hogy kiszivárgott számos német tiszt beszélgetés a Krími híd felrobbantásáról. Egyelőre sem az ukrán, sem pedig az orosz hadsereg nem erősítette meg a támadásokat.

08:12

Több mint nyolcezren érkeztek Ukrajnából hétfőn

Az ukrán-magyar határszakaszon 4047-en léptek be Magyarországra hétfőn, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4110-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte kedden reggel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 12 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,

amely 30 napig érvényes. Az érintetteknek ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

orosz ukrán háború Ukrán Fegyveres Erő Vlagyimir Zelenszkijt evakuálhat
Kapcsolódó cikkek