Közélet

Oroszország szerint a jelenlegi ukrán vezetéssel nem lehet tárgyalni

Dmitrij Medvegyev szerint csak új emberekkel lehetne tárgyalni az ukrajnai helyzet megoldásáról, mert a jelenlegi vezetéssel képteleség bármilyen diplomácia kapcsolatot kezdeményezni.

A jelenlegi kijevi vezetéssel nem lehet tárgyalni az ukrajnai helyzet megoldásáról, csak új emberekkel, akik elismerik a terepen kialakult realitásokat – jelentette ki Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács alelnöke egy tanácskozáson a dél-oroszországi Sziriuszban. Az ukrán vezetésre utalva leszögezte, hogy az orosz „különleges hadművelet a neonácik kapitulációjáig” fog tartani.

In this pool photograph distributed by Sputnik agency, Chairman of the United Russia party Dmitry Medvedev addresses the audience during the United Russia party congress in Moscow, on December 17, 2023. (Photo by Mikhail KLIMENTYEV / POOL / AFP)
Fotó: AFP

Medvegyev szerint az egypólusú világrend halálával a bolygó minden jelentős központja megpróbálja majd tartósan megteremteni stratégiai határait.

Oroszországnak mint minden nagyhatalomnak a stratégiai határai természetesen messze kívül esnek a földrajzi határain. És ezek alapja nem a katonai erő vagy a bőséges finanszírozás, hanem egy ezeknél sokkal szilárdabb, gyakorlatilag lerombolhatatlan alap

– jelentette ki Medvegyev. Álláspontja szerint a Dnyeper folyó mindkét partja Oroszország stratégiai történelmi területeinek elidegeníthetetlen részét képezi.

„Számunkra az a fontos, hogy a szomszédos országokban kompetens, kiszámítható, szuverén hatalom legyen, amely állampolgárai és a nemzetközi közösség jóléte érdekében cselekszik” − mondta. Úgy vélekedett, hogy Moszkva „különleges, sorsdöntő küldetést teljesít a globális világban”. Meglátása szerint az orosz állásponttal mindenkinek számolnia kell, annál is inkább, mert a világ legtöbb országának szüksége van egy erős Oroszországra.

A különleges hadműveletet feltétlenül elvisszük annak logikus befejezéséig, a végső győzelemig, a neonácik kapitulációjáig

− jelentette ki az orosz kormánypárt vezetője, majd azzal folytatta, hogy Moszkvának nincsenek területi vitái a „közeli külföld” országaival, nem kényszeríti rá jó szomszédaira politikai akaratát, nem mondja meg nekik, miként éljenek, nem fenyegeti őket szankciókkal. Meglátása szerint a Nyugat, különösen az angolszász világ „mániákusan és visszataszítóan ismételgeti az orosz fenyegetésről szóló mantráit”. Medvegyev szerint a nyugati felfogás elavult: a világ ugyanis sokkal összetettebbé, ugyanakkor észszerűbbé is vált, mint amilyen korábban volt.

Az orosz–amerikai kapcsolatokat rosszabbnak minősítette, mint amilyenek a kubai rakétaválság idején voltak. Értékelése szerint totális háború folyik Oroszország ellen amerikai fegyverekkel, amerikai különleges erők és tanácsadók részvételével. Rámutatott, hogy 

az Egyesült Államok nem tűrné el, ha bárki az ő módszereit alkalmazná ellene.

Szerinte ez a leghevesebb ellenállásába ütközne, és elvezetne a karibi válság egy újabb változatához.

Alexander Lambsdorff moszkvai német nagykövetet a Krími híd elleni támadásokról szóló, német tisztek közti beszélgetés miatt beidézték az orosz külügyminisztériumba. Mint arról korábban beszámoltunk, Margarita Szimonján, az orosz RT televízió főszerkesztője pénteken tette közzé négy német főtiszt nevét és félórás bizalmas beszélgetésük átiratát. A dokumentum szerint február közepén a magas rangú német tisztek annak a hídnak a felrobbantásáról tárgyaltak, amely a Krím félszigetet köti össze Oroszországgal.

 

ukrajna háború Dmitrij Medvegyev Oroszország
Kapcsolódó cikkek