Közélet

Bidennek és Hszinek könyörög Zelenszkij miután egyik sem megy Svájcba az oroszok nélküli béketárgyalásra

Volodimir Zelenszkij egy több mint hatperces harkovi videóval könyörög immár Bidennek és Hszinek, hogy tegyenek meg mindent a béke elérése érdekében, miután mindkét nagyhatalom vezetője jelezte, hogy nem vesz részt az oroszok nélkül megszervezett furca svájci béketárgyaláson.

A szombati durva orosz bombázás margóján Volodimir Zelenszkij kőkemény üzeneteket fogalmaz meg egy több mint hatperces videóban, amelyben a nyugati és kínai vezetőket egyaránt megszólítja. 

Fotó: AFP

A videón azt állítja, hogy az oroszok számára öröm a pusztítás, mint mondta, 

mindannyian tudjuk, kivel van dolgunk. Oroszországot olyan emberek uralják, akik normává akarják tenni az életek kioltását, a városok és falvak elpusztítását, a nemzetek megosztását és a nemzeti határok háborús törlését.

Nincs olyan nemzet, amely pusztán saját erőfeszítéseivel megállíthatna egy ilyen háborút. Szükség van a világ vezetőinek részvételére – közölte Zelenszkij, nyilván utalva arra, hogy a rövidesen Svájcban sorra kerülő, általa kezdeményezett békekonferencián, amelyre az oroszokat nem hívták meg, és sem a kínai, sem az amerikai elnök nem kíván részt venni.

A mandátuma lejárta után is hivatalban maradt ukrán elnök szerint Oroszország nem akar valós párbeszédet, legfeljebb a megtévesztésre utazik. És ezért van szükség globális erőfeszítésekre – békecsúcsra olyan vezetők részvételével, akiket Oroszország nem téveszthet meg – mondta Zelenszkij.

Kitért arra, hogy Svájccal közösen egy ilyen csúcstalálkozót készítenek elő, amely június 15-én kezdődik. Már több mint 80 ország részvételét erősítették meg. Egyértelműsítve, hogy valójában kinek is szánta a videót elmondta:

A világ vezetőihez fordulok, akik még mindig a béke-csúcstalálkozóra való felkészülés globális erőfeszítéseinek szélén állnak: Biden elnökhöz, az Egyesült Államok vezetőjéhez, Hszi elnökhöz, Kína vezetőjéhez. Nem akarjuk, hogy az ENSZ alapokmánya úgy égjen, mint ezek a könyvek. Remélem ön sem akarja ezt. Kérem, mutassa meg vezető szerepét a béke megteremtésében – valódi békét, nem pedig szüneteket a bombázások között.

Konkrétan meg is kérte a megszólítottakat, hogy személyes részvételükkel is támogassák a békecsúcsot.

Tegnap orosz siklóbombák egy lakberendezési áruházat találtak el, az ukrán elnök szerint több mint kétszázan voltak az adott pillanatban a boltban. A hírek szerint tizenketten meghaltak, többeket keresnek, és sok volt a sérült is. Ezt megelőzően egy kiadót találtak el az oroszok, ennek romjai közt utalt arra Zelenszkij, hogy az ENSZ alapokmánya is úgy éghet, mint az ott lévő könyvek.

 

 

 

Volodimir Zelenszkij Biden békekonferencia Svájc orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek