BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miniszterelnök figyelmeztette Európát: Putyin a migráció erősítésén keresztül akar célt érni

Kaja Kallas: Oroszország a Wagner-csoporton keresztül már létrehozta a migrációs nyomást Szíriában és Afrikában. Az észt miniszterelnök elismerte, hogy az ukránok helyzete a fronton „nagyon súlyos”.

Kaja Kallas észt miniszterelnök szerint Vlagyimir Putyin a tömeges migrációt használja ki, a migránsokat próbálja felfegyverezni, hogy megoszthassa és meggyengítse Európát, miközben Ukrajna támogatói az egység megőrzéséért küzdenek Oroszország legyőzéséért – áll a Guardian cikkében.

Kaja Kallas észt miniszterelnök szerint Putyin a migránsokon keresztül is Európát igyekszik gyengíteni / Fotó: AFP / Gints Ivuskans / AFP

„Amit ellenfeleink tudják, az a migráció, az a mi sebezhetőségünk” – mondta. „A cél az, hogy Ukrajnában valóban ellehetetlenítsék az életet, hogy migrációs nyomás nehezedjen Európába, és ezt teszik.”

Pénteken Tallinnban beszélt arról, hogy Oroszország a Wagner-csoporton keresztül már létrehozta a migrációs nyomást Szíriában és Afrikában.

Kallas elismerte, hogy az ukránok helyzete a fronton „nagyon súlyos”, a fegyverutánpótlás kérdése pedig orvosolható lenne, ha a NATO átveszi a fegyverszállítás koordinálását. „A probléma az, hogy ígéreteink nem mentenek életeket” – mondta.

Másnap azután beszélt, hogy a volt észt elnök, Toomas Ilves azt jósolta, hogy ha Ukrajna Oroszország kezébe kerül, akár 30 millió ukrán menekülni fog. „Ez az a fenyegetés, amellyel a tétlenségünk miatt szembesülünk” – mondta, hozzátéve, hogy Európa „teljes összeomláson” esett át, amikor 2015-ben 2 millió közel-keleti menekülttel szembesültünk.

Az ukránbarát nem kormányzati szervezetek által készített füzet részletesen bemutatja, hogy a 2022 októbere és 2023 januárja közötti orosz ágyúzás miként növelte az Ukrajnából való kivándorlást negyedével az előző évhez képest.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.