BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lengyelország 2,5 milliárd dollárt költ a keleti határ védelmére

Varsó már többször vádolta Minszket és Moszkvát, hogy megpróbálja destabilizálni Lengyelországot.

Lengyelország 10 milliárd zloty (2,55 milliárd dollár) összeget fog költeni keleti határainak biztosítására irányuló programjába - közölte Donald Tusk miniszterelnök szombaton. A cél a védelem erősítése az Oroszország és Fehéroroszország felől érkező növekvő fenyegetéssel szemben - írta a Reuters.

Donald Tusk During The Press Conference
Nagyszabású védelmi projektben gondolkodik a miniszterelnök. Fotó: AFP

Lengyelország Fehéroroszországgal közös határa azóta vált érzékeny ponttá, hogy 2021-ben migránsok kezdtek oda áramlani, miután az Oroszországgal szorosan szövetséges Minszk új, nem hivatalos útvonalat kínáló utazási irodákat nyitott a Közel-Keleten - az Európai Unió szerint ezzel Belarusz válságot akart előidézni. 

Oroszország 2022-es ukrajnai inváziója óta a kapcsolatok még feszültebbé váltak, Varsó növelte a védelmi kiadásokat, és azzal vádolta Minszket és Moszkvát, hogy megpróbálja destabilizálni Lengyelországot.

„Egy nagyszabású projektet kezdünk el, beleértve egy erődítmény rendszert, amelyek lehetetlenné teszi a határ átlépését egy potenciális ellenség számára”. - mondta Tusk, de nem közölt további részleteket arról, hogy milyen erődítményeket építenének.  

Az előző kormány az illegális migráció elleni védelem érdekében több mint 180 km hosszú és 5,5 méter magas kerítést épített a lengyel-fehérorosz határon.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.