BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Putyin támogatja Kína ukrajnai béketervét

putyin
orosz elnök
kínai elnök
Összefoglaló:

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerda hajnalban megjelent interjúban kijelentette, hogy támogatja Kína terveit az ukrajnai válság békés rendezésére, és kijelentette, hogy Peking teljes mértékben megérti, mi áll a válság hátterében – írta a Reuters.

putyin
orosz elnök
kínai elnök
Putyin és Hszi találkozója nem lesz tele feszültséggel / Fotó: AFP

Putyin a Hszinhua kínai hírügynökségnek pekingi látogatása előtt azt mondta, Oroszország továbbra is nyitott a tárgyalásokra a több mint két éve tartó konfliktus megoldására. Hszi Csin-ping elnök észrevételei figyelembe vették a konfliktus hátterében álló tényezőket – emelte ki az orosz vezető, hozzátéve, pozitívan értékelik Kína hozzáállását az ukrán válság megoldásához. Örömét fejezte ki, hogy

Pekingben valóban megértik a háború kiváltó okait és globális geopolitikai jelentését.

A további alapelvek, amelyeket a kínai elnök az Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélésen fektetett le, „realisztikus és konstruktív lépések” voltak, amelyek „a hidegháborús mentalitás leküzdése szükségességének gondolatát fejlesztik”. 

Peking több mint egy éve terjesztett elő egy 12 pontos dokumentumot, amely a háború befejezésének általános elveit fogalmazta meg, de konkrétumokra nem tért ki. Akkoriban langyos fogadtatásban részesült Oroszországban és Ukrajnában is, míg az Egyesült Államok szerint Kína béketeremtőként mutatkozott be, de Oroszország „hamis narratíváját” tükrözi, és nem ítéli el az inváziót.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.