BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tankokkal zúzták szét az ukrán védelmet Avgyijivkánál

Avgyijikva térségében komoly részsikereket értek el az oroszok. A T–80-as tankok segítségével visszaszorították az ukrán hadsereget.

Az elmúlt napokban az orosz hadsereg T–80-as tankok segítségével nyomult előre Avgyijikva térségében, felszámolva az ukrán hadsereg helyi védelmét és egyik legfontosabb erődítményét – adta hírül a TASZSZ orosz hírügynökség. Avgyijikva az orosz–ukrán háború elmúlt hónapjainak egyik stratégiai szempontból is fontos, ám főleg szimbolikus jelentőségű helyszíne.

Military mobility continues in Ukraine's Donetsk Oblast
T-80 tank, orosz-ukrán háború
A T–80-as tankok hozzájárultak az orosz sikerhez / Fotó: Jose Colon / AFP

Az oroszok közleménye szerint az orosz T–80-as harckocsik tűzerejüket kihasználva tudták megsemmisíteni az ukránok erődítményét, ami a védekező egységeket pozícióik feladására és meghátrálásra kényszerítette. A hátráló ukrán katonákat követve az orosz gyalogság előrenyomult.

A védelmi minisztérium közleményéből kiderült, hogy a tankok 125 milliméteres, nagy robbanóerejű repeszgránátokkal vezették célba ellenséges állásokat, géppuskaállások és erődítmények lerombolásával nyújtottak támogatást a gyalogsági egységeknek. A harckocsik 800 méteres távolságból, folyamatos ellenséges ágyúzás mellett adták le a tüzet.

A T–80-as tank a legendás T–64-es harckocsi továbbfejlesztett változata, az orosz hadsereg egyik fő támadó harckocsija. Az orosz–ukrán háború előtt többek között az első csecsen háborúban és a jemeni polgárháborúban is bevetették őket.

Putyin megnézte a rettegett orosz rakétákat, amik leszakítják az ukrán tankok tornyait

A nagy hatékonyságú robbanófej révén elképesztő pusztításra képes a „krizantém” nevű orosz rakéta, amelynek hatótávolsága 10 kilométerre nőtt a legutóbbi fejlesztés nyomán. Vlagyimir Putyin meg is nézte a rettegett orosz rakétákat.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.