A műtárgypiacot figyelemmel kísérő szakmai oldal, az Artnet minden évben közreadja az aukciós toplistáját, és most arra is felhívták a figyelmet, hogy 2020-ban a tíz legjobb tétel közül csak kettőnél volt 50 millió dollár feletti ár. 2021-ben, nagyrészt a Macklowe házaspár válása miatt piacra dobott értékes műgyűjteménynek köszönhetően, mind a tíz legjobb tétel jóval az 50 millió dollár feletti sávban kelt el. 2022-ben a tízes toplista legalacsonyabb ára 80 millió dollár volt, az összes többi tétel efelett kelt el.  A tíz legmagasabb áron elkelt műtárgy értéke 1,1 milliárd dollár volt, ami éppen csak nem érte el a 2021-es 1,2 milliárd dolláros szintet. 

2022-ben a Microsoft milliárdos társalapítója, a néhai Paul Allen javarészt főművekből álló gyűjteményének aukcionálása mozgatta a piacot. A Christie’s árverezte az anyagot, összesen 1,6 milliárd dollár értékben, ami nagyjából egy teljes tavaszi vagy őszi szezonnak felel meg, összeadva a három nagy aukciósház összeredményeit. Az Allen-gyűjtemény öt darabja is egyenként több mint százmillió dollárt hozott, és a teljes lista nagyjából felét teszik ki. A legjobb tízben mindössze négy mű nem az Allen-gyűjteményből származik.

 

3.	Paul Cézanne: La Montagne Sainte-Victoire, 1888–90. Forrás: Christie’s
Andy Warhol: Shot Sage Blue Marilyn, 1964. Forrás: Christie’s

Az első helyen Andy Warhol Meglőtt zsályakék Marilyn (1964) című festménye, amely 195 040 000 dollárért kelt el még májusban a Christie’s árverésén. Ez a mű a kivételek közé tartozik, azaz nem Paul Allen gyűjteményéből, hanem a svájci műkereskedő testvérpár, Doris és Thomas Amman gyűjteményéből származik. 

2.	Georges Seurat: Les Poseuses, Ensemble (Petite version), 1888. Forrás: Christie’s
Georges Seurat: Les Poseuses, Ensemble (Petite version), 1888. Forrás: Christie’s

A posztimpresszionista mester, Georges Seurat képe volt a Paul Allen-gyűjtemény árverésének csúcspontja. 149,24 millió dollárért vásárolta meg egy ázsiai vevő a Christie’s november 9-i aukcióján, megnégyszerezve a festő rekordját. A kép legutóbb 1970-ben jelent meg árverésen, és akkor egymillió dollár körüli áron kelt el.

3.	Paul Cézanne: La Montagne Sainte-Victoire, 1888–90. Forrás: Christie’s
Paul Cézanne: La Montagne Sainte-Victoire, 1888–1890. Forrás: Christie’s

A harmadik helyzett Cézanne olajfestménye, az A Sainte-Victoire-hegység egyike annak a 30 tájképnek, amelyet erről a francia hegységről festett. A 30 kép mindegyike kicsit más nézőpontból ábrázolja a hegyet, de közülük csak öt van magánkézben. Max Carter, a Christie’s 20. és 21. századi művészetért felelős alelnökének közlése szerint Allen 2001-ben szerezte meg a híres alpesi tájképet 35 millió dollárért, ami akkor a második legmagasabb aukción elért Cézanne-ár volt. Most pedig új Cezanne-rekordot állított fel a 137,8 millió dolláros leütéssel, ami 59 millió dollárral meghaladja a korábbi rekordárat.

4.	Vincent van Gogh: Verger avec cyprès, 1888. Forrás: Christie’s
Vincent van Gogh: Verger avec cypres, 1888. Forrás: Christie’s

A franciaországi Arles-ban, két évvel a halála előtt festette Van Gogh a Gyümölcsöskert ciprusokkal című festményét, amely megdöntötte a művész 1990-es korábbi rekordját. Az arles-i képek többsége múzeumi gyűjteménybe került, mindössze öt van magánkézben. A kép Paul Allen tulajdonában volt, 1998 júniusában vásárolta meg egy gyűjtő házaspártól, és szintén a Christie’s novemberi aukcióján 117,2 millió dollárt fizettek érte. 

5.	Paul Gauguin: Maternité II, 1899. Forrás: Christie’s
Paul Gauguin: Maternité II, 1899. Forrás: Christie’s

Paul Gauguin Anyaság II. (1889) című festménye is Paul Allen gyűjteményéből került kalapács alá, és új életműrekordot állított be. Gauguin a Francia Polinéziában töltött tízéves időszaka alatt festette, Allen 2004-ben vásárolta meg, akkor rekordnak számító, 39 millió dollárért. Aztán 2006-ban 40 millió dollár lett Gaugain aukciós rekordja, ami most 105,7 millió dollárra módosult.

6.	Gustav Klimt: Nyírfaerdő, 1903. Forrás: Christie’s
Gustav Klimt: Nyírfaerdő, 1903. Forrás: Christie’s

2006 novemberében Ferdinand Bloch-Bauer és felesége, Adél örökösei aukcionáltatták a Christie’s nél az osztrák cukormágnás nácik által elkobzott, majd a restitúció során visszaszerzett négy festményét. Ezek egyike volt Gustav Klimt Nyírfaerdő (1903) című műve. Helen Mirren és Ryan Reynolds főszereplésével, Woman in Gold címmel film is készült erről a képvisszaadásról. Annak idején Paul Allen 40,3 millió dollárért vásárolta meg a Nyírfaerdőt, most 104,6 millió dollárért kelt el, így új Klimt-rekord született. 

7.	Lucian Freud: Large Interior, W11 (after Watteau), 1981–83. Forrás: Christie’s
Lucian Freud: Large Interior, W11 (after Watteau), 1981–1983. Forrás: Christie’s

A Nagy enteriőr, W11 (Watteau nyomán) (1981–1983) című festmény szintén Paul Allen kollekciójából származik. Allen 1998-ban a Sotheby’s New York-i aukcóján szerezte meg, ma már nagyon alacsonynak tűnő, 5,8 millió dolláros áron. Jelenleg ez a kép tartja Freud új aukciós rekordját, miután novemberben 86,3 millió dollárt fizettek érte. 

8.	Andy Warhol: White Disaster [White Car Crash 19 Times], 1963. Forrás: Sotheby’s
Andy Warhol: White Disaster (White Car Crash 19 Times), 1963. Forrás: Sotheby’s

Tavaly sok Warhol-mű jelent meg az aukciókon, és az év a művész áremelkedését hozta, ami köszönhető valószínűleg annak is, hogy többfelé volt jelentős életmű-kiállítása, és egy újabb dokumentumfilm is kijött az életéről. Az őszi szezon legnagyobb Warholja, a White Disaster (White Car Crash 19 Times) alapja egy autóbalesetet bemutató fénykép volt, amely a Newsweek magazinban jelent meg 1963. június 3-án. A Sothebys’s november 16-án dobta piacra, és 84,5 millió dollárnál állt meg a licit. Ezzel ez lett a harmadik legdrágább Warhol-mű, amelyet aukción adtak el, és az előtte lévő két munka is ebből az autóbalesetes sorozatból származik.

9.	Jean-Michel Basquiat: Untitled, 1982. Forrás: Phillips
Michel Basquiat: Untitled, 1982. Forrás: Phillips

A Phillips Aukciósház tavaszi nagyárverésén kelt el Jean-Michel Basquiat Cím nélküli  (1982) alkotása, amely a művész „aranyévéből”, 1982-ből származott. A japán milliárdos, Maezava Juszaku értékesítette a képet, amelyet 2016 májusában vett meg egy Christie’s-árverésen 57,3 millió dollárért. A mostani 85 millió dolláros leütési ár jól mutatja, hogy néhány év alatt mekkorát nőtt Basquiat árszintje. 

Gallery assistants pose with an artwork entitled 'L'empire des lumieres,1961' by Belgian artist Rene Magritte, during a photocall ahead of a sale of Modern and Contemporary Art, at Sotheby's auction house in London on February 22, 2022. - The artwork is expected to realise in excess of GBP 45 million (EUR 54 million, USD 61million).
René Magritte: L’empire des lumieres, 1961. Fotó: AFP

René Magritte A Fény Birodalma című festménye a huszadik századi művészet legikonikusabb képei közé tartozik, vonzerejét tovább növelte, hogy korábban soha nem szerepelt a piacon, tulajdonosa 1961-ben közvetlenül a művésztől szerezte be, hiszen egyik legfontosabb mecénásának a lánya volt. A Sotheby’s londoni aukcióján még tavaly március elején kialakult 79,8 millió dolláros végső ár jóval meghaladta az előzetes becsértéket, és új életműrekordot állított fel, hiszen a művész korábbi rekordja 26,8 millió dollár volt, amelyet 2018 novemberében ért el. A Sotheby’s mindent megtett a festmény reklámozására, londoni központjának homlokzatát a mű másolatává alakította. A festmény a hatvanas évek óta számos kiállításon szerepelt, többek között a Louisiana Museum of Modern Artban, a San Francisco Museum of Modern Artban, a Szöuli Művészeti Múzeumban és a Musée Magritte-ban volt látható a közönség számára.