Csontváry Kosztka Tivadar Holdtölte Taorminában című ikonikus festményét is kiállítja a Virág Judit Galéria a Róma–Budapest kiállításán. Az ingyenesen megtekinthető tárlat február 22. és március 28. között várja az érdeklődőket.

Csontváry 1901-ben festett szicíliai tájképének felbukkanása azért számít művészeti szenzációnak, mert a magántulajdonban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség. „Kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjteményben pedig nagyjából húsz darab lehet. Ezek egyike a Holdtölte Taorminában” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.

Kelen Anna a Virág Judit Galéria művészettörténésze. Fotó:  Virág Judit Galéria

Csontváry több alkalommal is járt Szicíliában, az egyik ilyen utazásán festette ezt a képet, valamint párját, a Mandulavirágzás Taorminában című művét. „Csontváry szinte ugyanarról a pontról festette a két művet, azonban más irányba fordulva és más napszakban. Kicsit olyan ez, mint amikor ma valaki panorámafelvételt készít a mobiltelefonjával – magyarázta Kelen Anna. – A Holdtölte Taorminában különlegességét növeli, hogy gyönyörű éjszakai tájat ábrázol, amelynek megfestése egyedi technikát követelt meg az alkotótól, emellett pedig nagyméretű, látványos kép.”

Csontváry: Holdtölte Taorminában. Fotó: Virág Judit Galéria

A kép értékét nehéz felbecsülni, annyi bizonyos, hogy jelenleg is egy Csontváry-festmény tartja a magyar aukciós rekordot: a Titokzatos sziget című alkotást 2021-ben a Virág Judit Galéria aukcióján 460 millió forintért adták el. A nagy érdeklődést jelzi, hogy 160 millió forinton indult érte a licit, és ez ment fel csaknem félmilliárdig, ami nem meglepő, hiszen egy Csontváry-alkotás minden gyűjtő álma, és igen ritkán lehet hozzájutni. A Magyar Aukciós Index adatai alapján 1980 és 1999 közt összesen három kisméretű műve került ki a piacra, ezek ára 160–180 ezer forint körül mozgott. 

A Róma–Budapest tárlat száznál is több életvidám, színes, olaszos hangulatú, látványos festményt és egyéb műtárgyat vonultat fel. A Virág Judit Galéria több éven keresztül dolgozott a tárlat megnyitásán. 

Az alkotások nagy részét magángyűjtők adták kölcsön a kiállítás idejére, így olyan műveket is láthat a közönség, amelyeket soha vagy csak nagyon ritkán mutatnak meg a publikumnak.     

Csontváry mellett a páratlan művészeti kiállítás a legnagyobb magyar festők – többek között Aba-Novák Vilmos, Gulácsy Lajos, Patkó Károly, Vaszary János – képein és egyéb műtárgyakon keresztül mutatja be, hogy milyen hatással volt Itália a hazai képzőművészetre.