Nemzetközi gazdaság

Eltérően látják a jövőt az unió nagy gazdaságai

Olaszországban sokéves csúcsra emelkedett a fogyasztói bizalom, míg Németországban stagnált, Franciaországban pedig romlott a hangulat.

Németországban az elemzők által várt javulás helyett stagnált a fogyasztói hangulat, ahol

a megkérdezettek hajlandóak többet költeni, de kevésbé bizakodók a gazdasági kilátásokat illetően a fertőzéses esetek számának emelkedése miatt.

A felmérés szerint a júliusi mínusz 0,3 pont után augusztusban is ezen a szinten stagnál a hangulatindex, ami egyébként tavaly augusztus óta a legjobb érték. Elemzők plusz 1 pontot vártak – közölte a GfK gazdaságkutató intézet. A hangulatindex nulla pont feletti értéke azt jelzi, hogy a fogyasztás éves összevetésben emelkedik a következő hónapban, a nulla pont alatti érték pedig csökkenést mutat. A háztartások fogyasztásában éves szinten 0,1 százalékos változást jelez minden egyes pont.

Fotó: Bloomberg

Több mint két hónapos folyamatos csökkenés után a fertőzéses esetek száma július eleje óta ismét növekedésnek indult, elsősorban a fertőzőbb delta-variáns terjedése miatt. Ez az, ami jelenleg akadályozza a fogyasztói hangulat további jelentős növekedését – nyilatkozta közleményében Rolf Buerkl, a GfK szakértője. Németország 83 millió lakosának nagyjából 60 százaléka kapta meg koronavírus elleni védőoltás legalább első adagját, és körülbelül a fele már teljesen be van oltva.

Egy az Ifo gazdaságkutató által hétfőn közzétett felmérés azt mutatta, hogy a német üzleti hangulat a várakozásokkal ellentétben visszaesett júliusban, elsősorban az ellátási lánc folyamatos fennakadásai és a növekvő fertőzésszám miatt. Január óta ez az első visszaesés. Ezzel párhuzamosan a Gfk felmérése is azt mutatja, hogy

a gazdasági kilátások megítélése romlott, az ezt számszerűsítő almutató 58,4 pontról 54,6 pontra süllyedt, a jövedelmi várakozások szintén romlottak, míg a vásárlási hajlandóságot jelző érték 14,8 pontra nőtt a júliusi 13,4 pontról.

Európa második legnagyobb gazdaságában, Franciaországban a fogyasztói bizalom 101 pontra csökkent júliusban, az előző havi 103-ról, és elmaradt a piaci várakozásokban szereplő 102-től, de kis mértékben továbbra is meghaladja a hosszú távú átlagot, amelyet a 100 pont jelöl – derült ki az INSEE felméréséből.

A csökkenést elsősorban az életszínvonalra vonatkozó várakozások romlása okozta, de romlott a háztartások pénzügyi helyzetére vonatkozó várakozás, a jelentős kiadással járó termékekre vonatkozó vásárlási szándék, a megtakarítási szándék és munkaerőpiaci várakozások is.

Olaszországban a korlátozások folyamatos enyhítésével párhuzamosan többéves csúcsra emelkedett az üzleti és fogyasztói hangulat. Az üzleti hangulat összetett indexe, amely a feldolgozóipar, a kiskereskedelem, az építőipar és a szolgáltatási ágazat adatait egyesíti, júliusban 116,3 pontra, új rekordra emelkedett, a júniusi 112,8-as érték után – közölte az ISTAT.

A fogyasztói bizalom negyedik hónapja folyamatosan emelkedik, és júliusra a 2018 szeptembere óta a legmagasabb szintre emelkedve elérte 116,6 pontos értéket. Júniusban 115,1 ponton állt a mutató. Míg az elemzők 115,5 pontra számítottak.

Mario Draghi kormánya áprilisban kezdte fokozatosan enyhíteni a korlátozásokat, a fertőzési arány csökkenésével és az oltási program előrehaladásával párhuzamosan. Mára szinte minden korlátozás megszűnt, annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben megnőtt a fertőzéses esetek száma.

Németország Olaszország fogyasztói bizalmi index Franciaország
Kapcsolódó cikkek