Az amerikai Szövetségi Igazságügyi Minisztérium (DOJ) trösztellenes hatósága és a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) nyomozói illegális haszonszerzés ügyében kutakodnak az amerikai áruházláncoknál. 

A vizsgálat kereszttüzében azok a vállalatok állnak, amelyek az egész gazdaságot átszövő, az ellátási láncban zajló folyamatos nehézségek és a rohamosan növekvő közepette, túlzottan magas nyereségre tesznek szert, vélhetőleg jogellenes módon – értesült a Reason. Az eljárás kezdeményezői egyik alapvető problémának azt vélik, amikor irreálisan nagy összegű számlát állítanak ki a kiszolgáltatott ügyfeleknek, köztük a kiskereskedőknek és a beszállítóknak, amely a fogyasztók blokkjára is rányomja a bélyeget. A haszonlesés fogalma ezzel hivatalosan is bekerült a szövetségi bűnüldözésbe.

A minisztérium közleményben hívta fel a figyelmet a közelgő akcióra, amelynek

nem titkolt célja az elrettentés, a felderítés, valamint indokolt esetben a büntetőeljárás elindítása.

Fotó: Shutterstock

Az amerikai közgazdász körökben megosztó volt az intézkedés híre, vannak akik támogatják a fokozott piaci ellenőrzést, mások szerint Elizabeth Warren és Bernie Sanders szenátorok is túlzásba esnek, amikor szabályozni akarják a haszonkulcsot, illetve a vállalatok profitszerzési törekvéseit hibáztatják a rekordmagas inflációért. És ahelyett, hogy megfelelő támogatást adnának, az elefántcsont-tornyukból akarják megmondani a cégeknek, hogy mit csináljanak, miközben ők a túlélésért küzdenek és inkább dicséretet érdemelnének azért, hogy minden eszközzel próbálják feltölteni az üres polcokat és kiszolgálni a vásárlókat. Egyes vélemények szerint vegzálásról van szó. A Cato Institute gazdasági igazgatója például nem tartja jó iránynak, hogy a fiskális és a monetáris ösztönzés több évtizedes protekcionizmussal társul. Warren szenátor a benzinárak emelkedését sem nézi jó szemmel, amelyek most hétéves csúcson járnak. Gondolatainak a Twitteren rendszeresen ad hangot.