Újabb autóipari nagyberuházással gazdagodik Szlovákia. A Porsche az eredetileg tervezett 250 millió eurós ráfordítással megvalósuló karosszériagyára helyett bő egymilliárd euróért akkumulátor-összeszerelő telephelyet létesít a Vág menti Pöstyén gyógyfürdő közelében fekvő Horná Stredán (Felsőszerdahely). 

Employees of German car manufacturer Porsche AG inspect the quality of the varnish of Taycan full-electric sports cars under a light channel at the end of the assembly line at the production site in Stuttgart, southern Germany, on September 26, 2022.
A teljesen elektromos Porsche Taycan. Fotó: Tomas Kienzle / AFP

A Denník E gazdasági hírportál szerint a beruházás első, 360 milliós fázisa, amely az év elején kezdődött, már 2024 végén lehetővé teszi a termelést. A második, az év utolsó negyedében kezdődő invesztíció mintegy 700 millió eurót emészt fel. A teljesen áttervezett, még 2020-ban beharangozott projekt értelmében akkumulátorgyárat létesítenek, amely a márka villanyautóiba szállítaná az egységeket. 

A Volvo Kassa-közeli beruházása, valamint a Volkswagen pozsonyi gyárának jelentős kibővítése után ez az elmúlt három év harmadik, egymilliárd eurót meghaladó szlovákiai autóipari beruházása.

A Volkswagen-konszernbe tartozó Porsche ázsiai beszállítói Szlovákiába szállítják az elektromobilok akkumulátoraihoz szükséges elemeket, amelyekből a felsőszerdahelyi gyárban szerelik össze a kész akkumulátorokat. A teljes gyártást 2026 végén indítják be, ami azt jelenti, hogy ez lesz az ország első olyan cége, amely már tisztán az elektromos meghajtású autókhoz kapcsolódik. 

Az akkumulátorokat kizárólag a Porsche luxuskategóriába tartozó elektromobiljaiba építik be, például a pozsonyi Volkswagen telephelyén készülő Cayenne SUV-ba vagy a Taycanba. A gyárban a Denník E értesülései szerint 600 ember talál majd munkát. 

A Szlovákiában egyébként már egy telephellyel rendelkező Porsche nemcsak magát a gyártást, hanem az akkumulátorok fejlesztési-technológiai központját is a D1-es, Pozsonyt Zsolnával összekötő autópálya és a bő vízű Vág mentén fekvő Horná Stredára költözteti. Ennek egy része már elkészült, és napjainkban 60 mérnököt alkalmaz. 

A szlovák kormány összesen 4,2 millió euró értékű adókedvezményben és közvetlen támogatásban részesítette a német társaság beruházását.