A svéd Volvo mintegy 1,2 milliárd eurós beruházással új üzemet épít Szlovákiában elektromos gépkocsik gyártására – közölte pénteken a kínai Geely-csoporthoz tartozó autógyártó.

A magyar határ közelében fekvő Kassán épülő új üzem éves szinten 250 ezer tisztán elektromos meghajtású járműt gyárt majd, és előreláthatólag 2026-ban kezdi meg a termelést. 

Az építkezés a tervek szerint jövőre kezdődik meg. A Volvo közleménye szerint a telephely kiépítettsége lehetővé teszi majd a későbbi kapacitásbővítéseket is. A Volvo szlovákiai üzeme több ezer munkahelyet teremt a régióban.

Volvo Cars presents the company's new electric car model, Volvo C40 Recharge, in Stockholm, Sweden, on March 2, 2021. (Photo by Claudio BRESCIANI / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT
A Volvo Cars bemutatja a vállalat új elektromos autómodelljét, a Volvo C40 Recharge-ot Stockholmban, 
2021. március 2-án 
 Fotó: CLAUDIO BRESCIANI / AFP

Jim Rowan vezérigazgató egy nyilatkozatban elmondta, hogy az európia terjeszkedés az elektromobilitásra való átállás és a folyamatos növekedés kulcsfontosságú feltétele.

A Volvo Cars célja, hogy az évtized közepére elérje az évi 1,2 millió autó eladását, amit az Európára, az Egyesült Államokra és Ázsiára kiterjedő globális gyártási infrastruktúrával kíván megvalósítani

– áll a közleményben. A Volvo Cars tavalyi termelése az előző évihez képest 5,6 százalékkal, közel 700 ezer autóra nőtt, amelynek 27 százaléka volt teljesen elektromos vagy plug-in hibrid.