Nemzetközi gazdaság

Zelenszkij őszinteségi rohamot kapott: „elfogyott a nyugati fegyverzet, a háború új szakaszába léptünk”

Az ukrán elnök most először ismerte el nyilvánosan, hogy az ukrán ellentámadás elbukott.

Az ukrán haderő nyáron indított ellentámadása nem érte el a célját – Volodimir Zelenszkij ezt most először ismerte be egy riportban. A hírről az Euronews számolt be frissen.

UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WARThis handout picture taken and released by Ukrainian Presidential press service on June 26, 2023 shows President Volodymyr Zelensky (Volodimir Zelenszkij) posing for a selfie with a serviceman at a gas station during a visit to Donetsk region, amid the Russian invasion of Ukraine. Zelensky visited the frontline Donetsk region in the east of his country, which is partly occupied by Russian forces. According to a statement from his office, Zelensky visited military units involved in heavy fighting around the city of Bakhmut, and met soldiers relaxing at a highway gas station. (Photo by Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Ukrainian Presidential press service" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Zelenszkij őszinteségi rohamot kapott: „nem értünk célt, a háború új szakaszába léptünk”. Fotó: AFP

Az ukrán elnök meg is indokolta, mi vezetett ehhez.

Nem a lelkesedés fogyott el, hanem a nyugati fegyverzet

– fogalmazott világosan. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a téli fagy minden akciót lassítani fog. A háború új szakaszába léptek, télen sokkal bonyolultabb a hadviselés. Ilyenkor nemcsak a frontra kell koncentrálni, hanem a városokra is.

Azt is kifejtette, hogy a harc áttevődik az égbe, mert az oroszok sokkal több drónt és rakétát vetnek be, köztük ballisztikusakat is. Abból sem csinált titkot, hogy szerinte a gázai háború sokat rontott az ukránok helyzetén. „A nyugati szövetségesek figyelme egyre inkább a közel-keleti borzalmakra terelődik, ezt mindenki látja. De nem hagyhatjuk, hogy a világ megfeledkezzen az ukrajnai háborúról. Ez egy totális letámadás, aminek globális hatásai vannak. Ilyen nem volt a II. világháború óta” – húzta alá.

Zelenszkij elárulta, attól is tart, hogy az izraeli konfliktus miatt nem jut majd elég fegyver Kijevnek, anélkül pedig képtelenek lesznek visszaverni az orosz inváziót.

 

Volodimir Zeleszkij őszinteségi roham háború ellentámadás
Kapcsolódó cikkek