BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyugalomban a betéti kamatok

Megtakarítások. A következő néhány hét várhatóan csendes lesz a lekötött betétek kamatainak alakulása szempontjából. Bár a jegybank tegnap 25 bázisponttal mérsékelte az irányadó rátát, a hitelintézetek feltehetően a kamatadó-elkerülési láz idején elhelyezett, egy évre lekötött betétek lejártára időzítik majd újabb, nagyobb horderejű akcióikat.

Az éven beül lekötött betétek piacán – amely a legnagyobb szeletet hasítja ki a háztartások portfóliójából – az utóbbi hónapokban nem történtek drámai fejlemények, sőt az áprilisig számított néhány hónapban csökkent is az átlagos kamat. (A háztartások megtakarítási kedve sem a legnagyobb: betétállományuk hónapok óta a 6000 milliárdos érték körül ingadozik.)

Akciós ajánlatok persze most is akadnak a piacon, sőt a két számjegyű kamatok sem tűntek el teljesen. A nem egészen egyéves múltra visszatekintő Allianz Bank 10 százalékos kamatot kínál a két hónapos lekötésre, már 50 ezer forint elhelyezésekor is: az akció augusztus 4-ig van érvényben. A K&H a harmincnapos időtávra befektető ügyfeleit favorizálja, 10,5 százalékos kamattal. Szintén 10,5 százalékos hozamot érhetnek el az MKB Bank lakossági ügyfelei – négy hónapos futamidő mellett –, ám ehhez legalább egymillió forintot kell elhelyezniük az érintetteknek, és a bank több, meghatározott szolgáltatását is igényelniük kell. Ha viszont az ügyfél legalább egy feltételnek megfelel – van Kivételes folyószámlája vagy Exkluzív szolgáltatáscsomagja –, akkor is már 9 százalékos éves kamattal kötheti le új forrásait.

Szintén a négy hónapos futamidőt részesíti előnyben a Raiffeisen Bank: az elérhető legmagasabb kamat – ötmillió forint felett – 7,3 százalék, de már 100 ezer forint elhelyezésekor is 7 százalékkal kalkulálhatnak a betétesek.

Az UniCredit Bank 7,75 százalékos hozamot kínál az ötmillió forintnál többet lekötő ügyfeleinek, két hónapos futamidőre, ám az akció a bank új vagy meglévő számlavezetőire vonatkozik. A kisebb összegekkel operáló kliensek sem járnak viszont sokkal rosszabbul, már 250 ezer forinttól ugyanis 7,45 százalékos, akciós kamathoz jutnak.

A CIB Bank két futamidőnél is akciót tart érvényben a CIB Classic névre keresztelt betétjénél. A három és hat hónapos időtávon egyaránt 7 százalékos hozamot érhetnek el az érintettek újonnan lekötött betéteikre. BM


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.