BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiemelkedően kockázatosak Magyarország adósságai

Új csúcsra jutott az ötéves magyar CDS-felár, és a magyar állam árazott csődkockázata is kezd elszakadni a régiós társakétól. A hét napja emelkedő mutató elérte a 638 bázispontos értéket, így az már napok óta az októberben tapasztalt szintek felett tartózkodik.

A jelenlegi árazás azt jelenti, hogy az európai adósságpiacon minden tízmillió euró magyar adósság nem teljesítővé válás elleni biztosítása öt év futamidőre 638 ezer euróba kerül. Ezzel a díjjal a piac Magyarországot jóval kockázatosabbnak értékeli a régiós társaknál. Jelenleg a cseh CDS-felár 300, a lengyel pedig 371 bázispont. A térségre jellemző kockázatot mutatja, hogy például Németországban ez a mutató mindössze 91 bázispont.

A 2007 előtt még tartósan 100 bázispont alatti magyar CDS-felár a valós országkockázat emelkedése és spekuláció miatt is növekedhet. Az biztos, hogy a CDS-piac beárazza az állam bővülő adósságállományát. Szakértők szerint a hitelrizikót alighanem túlárazza a piac, ugyanakkor a magyar adósságpálya valóban fenntarthatatlan. Elemzők úgy vélik, az államadósság megfékezése érdekében mindenekelőtt a költségvetési egyenleget kell javítani. SZG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.