Mintegy 660 millió forint befektetés, közel egymilliárdnyi ingatlan, ennek dupláját érő vállalkozás és közel ötszáz millió forintnyi pénz külföldön - így néz ki egy "átlagos" felső tízezerhez tartozó család ma Magyarországon - derül ki az APELSO csoport felméréséből.

Group of Man and woman friends enjoy and fun luxury outdoor lifestyle celebration party drinking champagne together while travel on catamaran boat yacht sailing in the sea at sunset on summer vacation
Befektetési alapkezelőt vásárolt és Közép-Európában indít vagyonkezelést a hazai tulajdonú APELSO csoport 
Fotó: Shutterstock

Ők birtokolják a magyar lakosság teljes, örökölhető vagyontömegének mintegy 15 százalékát, ennek a családonként átlagosan mintegy 4,1 milliárd forintos összvagyonnak közel a felét (48 százalékát) teszi ki a cégtulajdon és 24 százalékát a magántulajdonú ingatlan. 

További 16 százalékát itthon, 12 százalékát pedig külföldön kezelik. 

Az elmúlt három év kihívásai – így elsősorban a a háborús konfliktusok, az és a dráguló finanszírozás – ellenére a legvagyonosabb családok mintegy 40 százalékkal gazdagodtak. 

A felső tízezer birtokolja a hazai cégérték 50 százalékát

Mivel Magyarországon mintegy kétezer családi tulajdonú közép- és nagyvállalkozás többségi tulajdonosa múlt el 55 éves, néhány éven belül égető kérdéssé válik a generációváltás. Ezek a cégek ugyanis összesen mintegy 120 ezer főt foglalkoztatnak, és együttesen 6 381 milliárd forintos nettó árbevételt és 751 milliárd forintos adózott eredményt produkálnak - mondta el egy minapi sajtótájékoztatón Kállay András, az APELSO csoport bizalmi vagyonkezeléssel foglalkozó cége, az APELSO Trust Zrt. partnere. 

A legvagyonosabb családok számára a másik fő kihívást a likvid befektetések esetében látható – a fejlett piacokhoz képest túlságosan alacsony – kockázatvállalás jelenti. A hazai felső tízezer likvid befektetéseit megvizsgálva szembetűnő a kockázatosabb, elsősorban alternatív eszközök meglepően alacsony szintje: míg itthon ezek aránya az összes csupán mintegy 6 százalékát teszi ki, addig például az Egyesült Államokban az 52 százalékot is elérik - mutat rá az APELSO Trust Zrt. partnere. 

Low,Section,Of,Wealthy,Woman,Stepping,Out,Of,Car,Parked
Fotó: Shutterstock

Az alacsony kockázatvállalást jelentős részben különböző eszközosztályok (például a kockázati tőke vagy a fejlesztő ingatlanalapok) hiánya okozza itthon, ami diverzifikációs problémához vezet, és 

összességében jelentősen csökkenheti az elérhető reálhozam nagyságát. 

Emiatt az APELSO számításai szerint egy-egy család az elmúlt öt évben összesen mintegy 150 millió forinttal kevesebb hozamot érhetett el likvid befektetésein, ami az összes családra vetítve hozzávetőlegesen 1500 milliárd forintot jelent öt év alatt - emelte ki a sajtótájékoztatón Kállay András.

A cégcsoport nemrégiben megvásárolta a hazai független intézményi vagyonkezelési piac egyik legnagyobb szereplőjét, a Dialóg Alapkezelőt, amely mostantól APELSO Capital néven működik tovább. „Az APELSO a jelenlegi, 250 milliárd forintos kezelt vagyont öt éven belül 400 milliárd forintra tervezi növelni” - hangzott el a sajtótájékoztatón.