Miután szerdán napközben jobbára az összes amerikai tőzsdeindex mínuszban tartózkodott, végül egy délutáni rali nyomán a Dow Jones és az S&P 500 egyaránt 0,1 százalékos gyarapodással, míg a Nasdaq Composite 0,3 százalékos veszteséggel búcsúzott a kereskedéstől.

Nvidia Logo
Fotó: Shutterstock

Az egész nap a tengerentúli befektetők legújabb üdvöskéje, az Nvidia tőzsdezárás után várt gyorsjelentése jegyében telt a Wall Streeten, lassan szinte elviselhetetlen terhet róva a mesterséges intelligencia iránti eufóriából hatalmas hasznot húzó cég menedzsmentjére.

A vállalat tavaly 230 százalékkal dráguló papírjai szerdán 3,5 százalékkal gyengültek, mielőtt ütött az igazság órája.

De vajon egymaga cipelni tudja-e az egész piacot az Nvidia?

– tette fel a kérdést a CNBC-nek Quincy Krosby, az LPL Financial vezető globális stratégája, megjegyezve, hogy a kamatcsökkentési várakozásokat egyelőre elfelejtheti a piac, ami támasz nélkül hagyhatja a részvényeket, így csupán a vállalati nyereségek és előrejelzések maradnak nélkülözhetetlen piaci mankóknak.

„A piac egyre mohóbb. Az Nvidia szállíthat ugyan remek eredményt, amint a legutóbb is, ám talán már az sem lesz elég a befektetőknek, akik kétségbeesetten várnak mind többet a szupersztárjaitól” – tette hozzá. Apropó, az Nvidia végül bőven megfelelt a fokozott várakozásoknak.

Szerdán tették közzé amúgy az amerikai jegybank, a Fed januári üléséről kiadott jegyzőkönyvet is, amelyből kiderül, hogy a nyílt piaci bizottság nem fogja elsietni a kamatcsökkentést.