BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már itt kopogtat az emberi civilizáció új fejezete, a rézkor, csak ne rögtön rézhiánnyal kezdődjön

Az elektromos járművek és a megújuló energiaforrások elterjedése egyaránt nagymértékben függ a réz rendelkezésre állásától, mivel ez az ipari fém kritikus szerepet játszik az elektromos berendezésekben, hálózatokban. A réz ugyanis rendkívül jó vezetőképességű fém, amely szinte minden alternatívájánál hatékonyabban továbbítja az áramot, ellenáll a korróziónak és nagy hőállósággal rendelkezik, ami megakadályozza a túlmelegedést.

A réz már most is az emberi civilizáció egyik legfontosabb alapanyaga, és az energetikai átállás miatt az elkövetkező években valószínűleg csak továbbnő a kereslet ez iránt az ipari fém iránt. Gary Nagle, a világ egyik legnagyobb rézkitermelő és -kereskedő vállalatának, a Glencore-nak a vezérigazgatója tavaly mégis arra figyelmeztetett, hogy "hatalmas rézhiány" várható a világpiacon – írja a brit Share Magazin online hírportál. 

Molten copper poured into molds at the ZiJIn Serbia Copper plant in Bor, Serbia, on Thursday, April 18, 2024. Copper prices have rallied recently, driven by an improving outlook for global manufacturing and mine disruptions. Photographer: Oliver Bunic/Bloomberg réz
Egyre több rézre lesz szükség a közeljövőben / Fotó: GettyImages

Kritikus szerepet játszik a modern gazdaságokban a réz

Az elektromos járművek és a megújuló energiaforrások elterjedése egyaránt nagymértékben függ a réz rendelkezésre állásától, mivel ez az ipari fém kritikus szerepet játszik az elektromos berendezésekben, hálózatokban. A réz ugyanis rendkívül jó vezetőképességű fém, amely szinte minden alternatívájánál hatékonyabban továbbítja az áramot, ellenáll a korróziónak és nagy hőállósággal rendelkezik, ami megakadályozza a túlmelegedést.

A Wood Mackenzie tanácsadó cég alapeseti becslése szerint a zöld ágazatokból származó globális rézigény aránya a következő évtizedben a teljes rézkeresleten belül 8 százalékról 16 százalékra duplázódik, míg a rézfogyasztás világszerte 24 százalékkal, 32 millió tonnára nő 2033-ig.

Rövid távon ugyanakkor a gazdasági bizonytalanság miatt a réz konjunktúrája kiszámíthatatlanná vált, főleg mivel az elektromos járművek iránti kereslet is visszaesett. Más ipari fémekhez hasonlóan a réz esetében is Kína nyersanyagigénye játszik döntő szerepet.

Chile a réz Szaúd-Arábiája

A kínálat kapcsán pedig a Wood Mackenzie megjegyzi, hogy bár 2023 elején a rézkitermelés növekedését 20 százalékra becsülték 2024-re, tavaly év végén - az utolsó negyedévben bejelentett termeléscsökkentések miatt - az előrejelzést 3,9 százalékra csökkentették. Az elmúlt néhány évben a réz "Szaúd-Arábiájának" nevezett Chilében az aszályos időjárás vetette vissza a bányászatot.

Ráadásul a kitermelés egyre tőkeigényesebbé vált. Olivia Markham, a BlackRock World Mining befektetési alap menedzsere szerint: 

az árrés nem változott drasztikusan, de ami jelentősen megváltozott, az a tőkeintenzitás. A tőkeköltségek gyakran jelentősen megemelkednek a projektek kezdeti jóváhagyása után, ami nagy kihívást jelent a vállalatok számára.

A Jefferies befektetési bank elemzése szerint tonnánként legalább 11 000 dolláros ár lenne indokolt a jelenlegi 9875 dollárhoz képest, azaz újfent a 2022 márciusában látott történelmi csúcsok közelébe drágulhatna a réz. Christopher LaFemina elemző szerint ráadásul az áraknak akár hosszabb ideig is e küszöbérték felett kellene maradniuk, hogy a nagy zöldmezős projekteket elindíthassák.

Az alumínium a réz kistestvére

Persze ha az árak túlzottan magasra emelkednek, a felhasználók alternatívák után nézhetnek. A réz fő helyettesítője az alumínium, amely sokkal bőségesebben termelhető ki, olcsóbb és könnyebb is, mint a réz. A réz vezetőképességének azonban csak mintegy 60 százalékával rendelkezik, ráadásul a bauxitérc bányászata rendkívül energiaigényes is.

A helyettesítésen kívül veszélyt jelenthet a keresletre a technológiai fejlődés és az innováció is – folytatja a Wood Mackenzie, a Tesla Cybertruck példáját említve. 

A Tesla tudniillik a kisfeszültségű vezetékeket a korábbi modellekhez képest 12 voltosról 48 voltosra, a nagyfeszültségűeket pedig 400 voltosról 800 voltosra cserélte. Ezek az intézkedések, valamint az alumínium nagyfeszültségű gyűjtősínek alkalmazása a Tesla szerint jelentősen csökkentették a járművek rézigényét.

 

réz
Nemcsak hasznos, szép is a réz /Fotó: AFP

Továbbra is nagy durranást várnak a réz piacán

Mindennek ellenére azonban továbbra is nagy durranást várnak a piacon. Az aktívan kezelt alapok közül a BlackRock World Mining például növelte a rézkitettségét, és bár az egyéves teljesítménye gyenge, három és öt év alatt 17 százalékos, illetve 8,7 százalékos éves hozamával kényelmesen túlszárnyalta a referenciaértéket. A befektetés  tartási költsége 0,91 százalék.

Alacsonyabb költségű alternatívát kínál a Van Eck Global Mining ETF, amelynek 0,5 százalék a folyamatos költsége, és a globális bányavállalatok kosarát követi.

Az egyes bányavállalatok iránt érdeklődő befektetők számára a Rio Tintot találja érdekesnek a Share Magazin. A cég eddig főként vasércet bányászott, de bővíti a rézzel kapcsolatos kitettségét is, mivel a mongóliai Oyu Tolgoi bánya rézkibocsátása 2028-ra évi félmillió tonnára nő, vagyis a világ negyedik legnagyobb rézbányájává válik. Emellett a vállalatnak van egy újonnan kifejlesztett eljárása is, amellyel tovább növelhetik a kitermelhető réz mennyiségét.

A kis kapitalizációjú vállalatok közül Richard Hatch, a Brenberg elemzője a Central Asia Metalst emeli ki, amelynek egy kazahsztáni rézbánya és egy macedóniai cink-ólom bánya áll a tulajdonában.

Úgy gondoljuk, hogy további emelkedés előtt állhat a készpénzzel jól ellátott, magas hozamot termelő bányavállalat. A 2023 decemberében 57 millió dolláros nettó készpénzállománnyal és zéró adóssággal rendelkező cégben sokkal több lehet, mint a mostani 6 százalékos osztalékhozam.

Azoknak a befektetőknek a figyelmébe pedig, akik a kockázatosabb lehetőségeket keresik, az Anglo Asian Mining részvényeit ajánlják. A vállalat 2028-ra évi 36 000 tonnára emelné a réztermelését, miközben új projekteket is fejleszt Azerbajdzsánban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.