A magyar férfi kézilabda-válogatott Hollandia, Észak-Macedónia és Guinea csapatával szerepel azonos csoportban a jövő évi világbajnokságon. A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) döntése értelmében az már múlt pénteken eldőlt, hogy az olimpiai kvótás magyar együttes Varasdon (Varazdin) a D csoportban játszik majd. A szerda esti, zágrábi sorsoláson az első kalapból sorsolták Chema Rodríguez csapatát, amely a másodikból kapta a hollandokat, a harmadikból az északmacedónokat, a negyedikből pedig a guineaiakat.

Hungary - Croatia
magyar kézilabda válogatott
Chema Rodríguez a párizsi olimpiára készül a magyar válogatottal / Fotó: Tom Weller / DPA / AFP

A január 14. és február 2. között sorra kerülő világbajnokság házigazdája Horvátország, Dánia és Norvégia lesz. Ez lesz a 29. férfi vb, és a 23., amelyen a magyar együttes részt vesz. Eddigi legjobb eredménye az 1986-os ezüstérem, legutóbb, tavaly januárban nyolcadik lett.

Mind a nyolc csoportból az első három helyezett jut a négy középdöntős csoportba, onnan pedig az első kettő kerül a negyeddöntőbe. A magyarok a negyeddöntőt Zágrában játszanák. A magyarok továbbjutás esetén szintén Varasdon szerepelnek, a középdöntőben a Franciaország, Ausztria, Katar és Kuvait alkotta C csoport három továbbjutója ellen lépnek pályára.

Talán most több szerencsénk volt a sorsolással, mint a korábbi alkalmakkor, vannak a mienknél erősebb csoportok is, de természetesen a célunk, hogy a sajátunkat megoldjuk és minél több ponttal továbbjussunk

– idézte a Magyar Kézilabda Szövetség honlapja Chema Rodríguez szövetségi kapitányt, aki kiemelte, hogy Észak-Macedóniával kezdenek, amely az egy az egy elleni szituációkat jól játszó, létszámfölényes támadójátékban is ütőképes, kemény csapat lehet.

„Guineát nem ismerjük, nyilván ellenük is a győzelem a cél. Hollandiával a hazai Európa-bajnokságon elszenvedett fájó vereség óta nem találkoztunk, itt az ideje, hogy megmutassuk ellenük a tudásunkat” – utalt a 2022-es vereségre a spanyol edző, aki nagyon örül, hogy Varasdon játszhatnak és reméli, minél több magyar szurkoló előtt léphetnek pályára.

A 2025-ös férfi kézilabda világbajnokság csoportbeosztása:

  • A csoport (Herning): Németország, Csehország, Lengyelország, Svájc
  • B csoport (Herning): Dánia, Olaszország, Algéria, Tunézia
  • C csoport (Porec): Franciaország, Ausztria, Katar, Kuvait
  • D csoport (Varasd): Magyarország, Hollandia, Észak-Macedónia, Guinea
  • E csoport (Oslo): Norvégia, Portugália, Brazília, Egyesült Államok
  • F csoport (Oslo): Svédország, Spanyolország, Japán, Chile
  • G csoport (Zágráb): Szlovénia, Izland, Kuba, Zöld-foki Köztársaság
  • H csoport (Zágráb): Egyiptom, Horvátország, Argentína, Bahrein