BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nemzetközi porondon a fejlesztések

Chatbot, nyomkövető, ipar 4.0-s eszközök, holografika, parkolást segítő alkalmazás, biztonságtechnika – nemzetközi szinten is versenyképes termékekkel és szolgáltatásokkal vesznek részt a magyar cégek az idei CeBIT-en.

Huszonegy honi vállalkozás mutatkozhatott be idén az egyik legnagyobb nemzetközi innovációs és digitalizációs világkiállításon felállított 400 négyzetméteres magyar standon. A rendezvényen tizenkét cég kiállítóként, kilenc pedig előadóként vehetett részt. Ezek egyike a nem egészen kétéves Talk-a-Bot, amely chatbotokat fejleszt, s épp egy 2 millió eurós (napi árfolyamon 642 millió forint) tőkebevonás közvetlen kapujában áll.

Termékük a közösségi platformokon működik, így nem kell alkalmazásokat letölteniük az ügyfeleknek, ha kapcsolatba szeretnének lépni egy-egy céggel.

A piac nagy lehetőségeket rejt e téren, mert a cégeknek még a 10 százaléka sem használ chatbotot, de az elemzők szerint a következő két évben az arány 80 százalékra nő.

A szolgáltatásunk azért keltette fel nagyon sok vállalat érdeklődését, mert nincs szükség drága mobilapplikációk fejlesztésére, amelyeket amúgy egyre kevésbé szeretnek a felhasználók letölteni. Mi közösségi felületen elérhető minialkalmazásokat adunk

– mondta a Világgazdaság érdeklődésére Deliága Ákos, a Talk-a-Bot egyik alapítója és ügyvezetője. A cég szolgáltatása két hete nemzetközi elismerést is kapott egy globális startupversenyen, amelyen hetven ország százötven cége mérettetett meg. A magyar fejlesztés a második helyen végzett.

Huszonegy hazai vállalkozás kapott továbblépési lehetőséget az idei CeBIT-en
Fotó: IVSZ

Egy másik kiállító a kereskedelmi szektor cégeinek egyik nagy problémájára talált megoldást. A leltárhiány ipari átlaga 3-4 százalékos, ami azt jelenti, hogy egy átlagos magyar boltnak körülbelül 1,5 milliárd forintos forgalomnál 45-50 millió forintos ismeretlen eredetű leltárhiánya keletkezik. A POSeidon nevű magyar fejlesztésnek köszönhetőn e számot a tizedére lehet csökkenteni.

A termék valójában egy kasszafelügyeleti rendszer, a megfigyelő folyamatos videofelvétel mellett látja azokat az adatokat is, amelyeket a kasszába beütnek.

Ezzel elkerülhető, hogy valaki átcímkézzen egy nagyon drága terméket, és sokkal kevesebbet fizessen érte. Százhárom különböző visszaélési módot tud felderíteni a rendszer.

Egy kiállító magyar cég hologra­fikai megoldása pedig tulajdonképp letaszítja a trónról a 3D-s szemüveget, mivel nélküle is tud háromdimenziós képet alkotni.

A CeBIT-en kiállító magyar cégek

– Holografika Kft.

– Justice Security Kft.

– NISZ Nemzeti Infokomunikációs Szolgáltató Zrt.

– Nitro Communications Kft.

– OMTLAB Kft.

– Online Group Zrt.

– Parkl Digital Technologies

– Reach Solutions

– Szintézis-NET Kft.

– Talk-A-Bot Kft.

– Traqle Zrt.

– United Consult K2 Kft.

A teljes cikket a pénteki Világgazdaságban olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.