BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordbevételeket hoznak az informatikai képzések

Az elmúlt évihez képest nagymértékben nőtt az árbevételük a néhány hónapos informatikusképzést kínáló vállalkozásoknak, a Codecoolé például átlépte az egymilliárd forintot. Az idei eredményekre az állami informatikusképzés is hatással lesz.

Egyre népszerűbbek a booth-camp jellegű informatikusképzések, ezt az ezzel foglalkozó cégek tavalyi eredményei is alátámasztják. A piac három meghatározó vállalkozása közül a legnagyobb árbevételt 2019-ben a Codecool Kft. érte el, 1047 millió forintot a 2018-as 756 milliós bevétele után.

A Green Fox Academy Kft. és a PROGmasters (QTC Kft.) is az eddigi legnagyobb bevételét realizálta, az előbbi 542, az utóbbi 159 millió forintot.

A Codecool a tavalyi első negyedévben 3,5 millió eurós kockázatitőke-befektetést kapott, segítve a régiós terjeszkedését. A cég eredményei alapján sikeresnek bizonyultak a nemzetközi iskolanyitások. Az első külföldi kurzust Bukarestben indította, de a cég Varsóban és Krakkóban is tanít, ezzel már öt városban érhetők el a képzései (Magyarországon Budapesten és Miskolcon). A cég sikerét az is mutatja, hogy az amszterdami The Next Web a húsz legizgalmasabb európai scaleup közé választotta az iskolát, amelyre mindenképp érdemes figyelni a következő években.

A Green Fox Academy ugyan jelentősen növelte az árbevételét, az adózott eredménye azonban 75 millió forintos veszteséget mutat.

A külföldi terjeszkedés miatt volt a tavalyi évben is negatív az eredmény, az ebből fakadó kiadások is a magyar anyacégben realizálódnak veszteségként. Ha a magyar operációnkat leválasztjuk, nyereséges évet zártunk, éppen ezért tudtunk sikeresen tőkét bevonni

– közölte lapunkkal a Green Fox.

Fotó: Rosta Tibor / MTI

Az Impact Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. 450 millió forintot biztosított idén a cégnek – ez volt a régió egyik legnagyobb ilyen jellegű befektetése. A friss tőkebevonásra a terjeszkedés mellett azért volt még szükség, mert a hazai programozóképzések piacán elsőként vezetett be a cég jövedelemarányos utófinanszírozási formát. Ennek az a lényege, hogy

a végzett hallgatóknak az elhelyezkedés után fix részletek helyett a havi jövedelem meghatározott hányadát, a Green Fox esetében 20 százalékát kell befizetniük a tandíjra.

A PROGmasters a 2018-as bevételének több mint a dupláját érte el tavaly. A növekedés azzal magyarázható, hogy a tavaly év végéig végzett 187 diákja közül mindenki álláshoz jutott szoftverfejlesztőként, tanácsadóként vagy tesztelőként, sőt 61 százalékuk a képzés után egy hónapon belül – a cég bevételének egy részét ugyanis a közvetítés teszi ki.

Változást jelenthet az állami program

Az idei eredményekre vélhetően nagy hatással lesz az állami informatikusképző program. A nyolchetes, ingyenes alapozó informatikai képzésre, a május 25-én indult Újratervezés programra több tízezren jelentkeztek, vélhetően októberben lesz elérhető a folytatása. A májusi képzést online a Training360 bonyolította le, a folytatásban várhatóan már a Codecool, a Green Fox Academy és a PROGmasters is részt vehet – még folynak erről az egyeztetések. Az állami program nem vett el sok ezer tanulót a cégektől, mivel nagyon sokan a kurzus ingyenessége miatt jelentkeztek, egyébként nem jelentek volna meg a képzőcégek piacán. Az azonban még kérdéses, hogy mekkora hatással van a piacra az ingyenes tanulási lehetőség, hány tanulót vesz el, és mekkora pluszbevételt hoz majd a képzőintézményeknek. | VG

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.