BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az orosz piacon edződött

A Jukosz terjeszkedésének egyik útvonala Magyarországon halad át. Az orosz olajóriás ezért a Mollal is igyekszik jó kapcsolatokat kiépíteni, amelynek egyébként fő olajszállítója. Térségbeli képviselője, Fazakas Imre egyike azoknak, akik a magyar piacon már üzleti megfontolások szerint tevékenykedő orosz cégeket képviselik.
2002.12.30., hétfő 00:00

Fazakas Imre egész élete oroszországi üzletekhez kötődik. A nyugat-ukrajnai Lvovban tanult mérnök-matematikusnak, tanulmányait később külkereskedelmi ismeretekkel fejelte meg. Csak az első munkahelyén, a Videotonnál kopogtatott álláskeresőként, még 1979-ben. A cégtől tizenkét évvel később, a moszkvai kereskedelmi központ igazgatójaként, s annak kereskedőcsapatával távozott. "A rendszerváltás után egyre kevesebb eladnivalója akadt a Videotonnak Oroszországban, ahol ugyanakkor új lehetőségek kínálkoztak" - indokolja a váltást.

Videotonos évei alatt, s azóta is már őt keresték meg a feladatok. A helyi üzleti életben ez idő tájt főként a nyugati cégek oroszországi képviselete jelentette számára az ujjgyakorlatot. A legnagyobb ajánlattevő, a Gazprom azonban visszahozta Magyarországra, ahol két évig a Panrusgáz, majd ugyanennyi ideig az ÁÉB megbízott vezérigazgatójaként, illetve vezérhelyetteseként alkalmazta.

A gázipari óriástól a lendületesen fejlődő, fiatal Jukosz csábította el. A második legnagyobb orosz olajcég térségbeli képviseletét három éve látja el Fazakas Imre. Innen viszont már nem távozna önszántából, ahhoz túl jól érzi magát. Kötődése okaként elsősorban azt a gárdát jelöli meg, amellyel dolgozik.

Aktív szerepet vállalt a Jukosz szlovákiai irodájának megnyitásában, a Mol és az orosz óriás vegyes vállalatának létrehozásában - mint ismert, a napokban született új cég szibériai olajkészletei révén jelentősen nőnek a magyar társaság tartalékai -, s az Adria-Barátság projekt előkészítésében is. Utóbbinál jól hasznosulnak ukrajnai tanulmányai, tapasztalatai.

Mégsem feltétlenül hálás dolog Magyarországon orosz cégeket képviselni. Kiváltképp nem óriásokat, amelyek gazdasági ereje olyan függőség érzetét keltheti, amely az ország szovjet időkbeli, politikai kiszolgáltatottságára emlékeztethet. "Nem orosz (politikai) érdekeket képviselek, hanem mindig azon vállalatét, amely alkalmaz. Nem is érezteti velem senki, hogy ilyen aggodalmai lennének" - szögezi le. Mint hangsúlyozza, ugyanúgy ismeri az oroszországi üzletek előnyeit, mint árnyoldalait. Ám újságírókkal beszélgetve a "sima" üzleti érdekek firtatásával sincs sokkal könnyebb dolga. Rendre nekiszegezik a "mikor veszi meg a Jukosz a Molt" kérdést, vagy azt, hogy "a Jukosznak valóban megéri-e a tengeren át olajat szállítani az USA-ba". Soha nem marad el az "akkor most hogyan kell írni, Yukos, vagy Jukosz?" kérdés sem. (Az orosz társaság ugyanis szívesen látná, ha nevének írása a latin betűs világban egységesen az angol helyesírás szerinti, s minden országban e szerint bejegyzett formában történne. Ezen törekvését az újságírók egy része és a korrektorok többsége nem méltányolja.)

A nős, háromgyermekes Fazakas Imre családi életét is befolyásolta az orosz kapcsolat. Mindhárom lány jól beszél oroszul. A rendszerváltáskor azonban megszűnt a moszkvai magyaroknak fenntartott magyar nyelvű iskola, ekkor a lányokat az ottani német tannyelvű iskola vette át. A két idősebb, a huszonkét éves Eszter és a húszéves Éva ma Németországban tanul, a tizenhat éves Ágnes Budapesten jár - szintén német nyelvű - iskolába.



A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.