Vezető

Tovább halmozták tartozásukat a hazai közintézmények

Július végére megközelítette a 60 milliárd forintot a költségvetési szervek lejárt tartozásállományának összege. Az összeg a június 30-i állapothoz képest egyenlegében 1,5 milliárd forinttal nőtt – közölte a Magyar Államkincstár.

A Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint júliusban 58,1 milliárd forintot tett ki a költségvetési szervek lejárt tartozásállománya. Ebből 1,7 milliárd szállítói finanszírozású, döntően uniós projektekhez kapcsolódó tartozás, amelynek összege 0,2 milliárd forinttal nőtt az előző havi adathoz képest. A tartozásállomány az egy hónappal korábbi állapothoz képest egyenlegében 1,5 milliárd forinttal nőtt – közölte pénteken a Magyar Államkincstár (MÁK).

Az adatokból kiderült, hogy az összes tartozásból 47,3 milliárd forintot tett ki az egészségügyi intézmények, kórházak, klinikával rendelkező egyetemek adóssága.

Az összes tartozásból a 30 nap alatti 21,7 milliárd forint, a 30 és 60 nap közötti 12,1 milliárd forint, a 60 napon túli lejáratú közel 24,2 milliárd forint, míg az átütemezett 0,1 milliárd forint volt.

Az egészségügyi intézményeknek szinte bérelt helye van az adósságlistán
Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A fenti adatok alapján nem meglepő, hogy toronymagasan a legeladósodottabb apparátus júliusban az Emberi Erőforrások Minisztériuma lett a maga 50,44 milliárdos tartozásával. A minisztérium ráadásul még növelte is ezt az összeget, miután az júniusban még csak 46,42 milliárd forintot tett ki. A második helyen a tárcák közül a Honvédelmi Minisztérium áll, ahol szintén sikerült megfejelni az adósság összegét: amíg júniusban 2,98 milliárdos tartozást görgettek maguk előtt, addig júliusra már 3,22 milliárd forintra duzzadt az összeg. A harmadik helyen a Belügyminisztérium végzett, a júniusi adatokhoz képest (1,88 milliárd forintnyi tartozás) itt viszont már sikerült csökkenteni a tartozás mértékét, de az még így is elérte az 1,59 milliárd forintot.

A MÁK adatai alapján a legnagyobb tartozásokat az egészségügyi intézmények halmozták fel, élükön a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézettel.

A kórháznak nem csak az összes többi egészségügyi intézményt, de a MÁK-listán szereplő összes szervet is sikerült megelőznie.

Összesen 3,54 milliárd forintos tartozást hoztak össze júliusban, ezzel majdnem 200 millió forinttal fejelték meg előző havi adósságukat, ami akkor 3,31 milliárd forint volt. Szinte már megszokott, hogy a lista második helyén az MH Egészségügyi Központ szerepel a maga 3,22 milliárdos tartozásával, míg a harmadik helyre egy oktatási intézmény került. A Debreceni Egyetemnek nem sikerült jól a július, tartozásuk összege (a júniusi 1,93 milliárd után) 2,67 milliárd forintra duzzadt.

Összesen 37,2 milliárd forint többlettel zárt a költségvetés júliusban. Ennek nyomán a központi alrendszer első héthavi hiánya 352,7 milliárd forint, amely az éves előirányzat 35,3 százaléka. Az év egészére kitűzött 1,8 százalékos arányában mért hiánycél továbbra is teljesíthető – közölte a Pénzügyminisztérium. Az év első hét hónapjában a központi költségvetés hiánya 446,7 milliárd forintot tett ki, az elkülönített állami pénzalapok 73,5 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 20,5 milliárd forintos többletet értek el.

 

adósság egészségügy közintézmények