Pénz- és tőkepiac

352,7 milliárd forint az államháztartás első héthavi hiánya

A gazdaság teljesítményének köszönhetően idén júliusban 37,2 milliárd forint többlettel zárt a költségvetés, az államháztartás – önkormányzatok nélküli – központi alrendszerének első héthavi hiánya 352,7 milliárd forint lett – közölte a Pénzügyminisztérium (PM).

Összesen 37,2 milliárd forint többlettel zárt a költségvetés júliusban. Ennek nyomán a központi alrendszer első héthavi hiánya 352,7 milliárd forint, amely az éves előirányzat 35,3 százaléka. Az év egészére kitűzött 1,8 százalékos arányában mért hiánycél továbbra is teljesíthető – közölte a Pénzügyminisztérium (PM).

Az év első hét hónapjában a központi költségvetés hiánya 446,7 milliárd forintot tett ki, az elkülönített állami pénzalapok 73,5 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 20,5 milliárd forintos többletet értek el.

Fotó: Vémi Zoltán

Az első hét hónapban általános forgalmi adóból összesen 410,8 milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból 127,3 milliárd forinttal, a jövedéki adóból pedig 57,0 milliárd forinttal volt magasabb bevétele a költségvetésnek, mint a tavalyi év azonos időszakában. Emellett a szociális hozzájárulási adóból, valamint a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból befolyt összeg is növekedett tavalyhoz képest,

ezekből együttesen 310,7 milliárd forinttal több landolt az államkasszában.

Az idei év első hét hónapjában összesen 441,0 milliárd forint uniós bevétel érkezett, míg az uniós kiadásokra 850,8 milliárd forintot fizetett ki a költségvetés a kedvezményezettek részére.

Tavaly az első hét hónapban az államháztartás központi alrendszere 1491 milliárd forint deficittel zárt, a központi költségvetés hiánya 1557,0 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok 19,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 46,9 milliárd forintos többletet értek el 2018 első hét hónapjában. 2018 júliusában a központi alrendszer 70,4 milliárd forintos hiányt mutatott.

 

Államháztartás HIÁNY
Kapcsolódó cikkek