Vezető

Duplán megtérülhet a rezsicsökkentés

Mindössze hétmilliárd forintnyi energiahatékonysági beruházás és felújítás után vették igénybe a cégek a múlt évig a társaságiadó-kedvezményt, miközben a lehetséges jogosultak milliárdokat hagytak az állam zsebében.

Az egyik legattraktívabb adó­kedvezmény, mégis kevesen ismerik azt a lehetőséget, amely szerint az energiahatékonyságot szolgáló beruházások költségének akár a 65 százaléka is leírható a társasági adóból – tájékoztatta a Világgazdaságot Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adótanácsadási üzletágának vezetője. A szakértő kiemelte: a 2017-től alkalmazott adópolitikai eszköz 2018 nyarától kibővült a korszerűsítések támogatásával, azóta azoknak a felújításoknak a költsége is csökkenthető az adókedvezménnyel, amelyek bármekkora kimutatható energiamegtakarítást eredményeznek. A hat év alatt egyenlő részletekben igénybe vehető kedvezmény felső korlátja az 70 százaléka, értéke legfeljebb 15 millió euró. Az igénylőknek a felújítás vagy a beruházás előtti és a megvalósulás utáni energiafelhasználás különbözetét energetikai audittal kell igazolniuk, egyébre nincs szükség a feltételek teljesítéséhez.

A beruházás költségének adókedvezményként érvényesíthető mértéke a vállalkozás méretétől és helyétől függ, Budapesten és környékén a beruházási érték 30 százaléka számolható el költségként. Pest megyében az arány 35 százalék, az ország egyéb területén 45 százalék, és ez további 20 százalékponttal emelkedhet, ha az igénylő kisvállalkozás, és 10 százalékponttal, ha középvállalkozás – részletezte Bagdi Lajos. A szakértő hangsúlyozta, hogy az energiahatékonysági beruházásokat támogató pályázatokon nyertes cégek is élhetnek a kedvezménnyel, bár már csak kiegészítő lehetőségként, a támogatási intenzitáson felüli részt elszámolva. A költségmegtakarító célú fejlesztésekbe fogó vállalkozások még így is duplán nyernek, hiszen a rezsijük a végrehajtott beruházás révén amúgy is csökken, és a társasági adó mérséklésével tovább apaszthatják éveken át.

Fotó: MTI/Varga György

A 2018 végéig lezárt energiahatékonysági beruházások közül 301 esetében, összesen hétmilliárd forint értékben, átlagosan mintegy 30 millió forint összegben jelentettek be a cégek lezárt fejlesztést.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatják

energiahatékonyság kkv