Minden túlzás nélkül szívmelengető videó látott napvilágot a közösségi médiában a napokban. Ezt az Aeroplex töltötte fel a saját oldalára és egy nem mindennapi jelenetet örökített meg.

aeroplex
Ez is Magyarország: díszsorfal és vastaps – bárcsak mindenki így mehetne nyugdíjba (Fotó: Facebook / Aeroplex)

Mindenekelőtt érdemes bemutatni magát a céget. Már csak azért is, mert azzal büszkélkedhetnek, hogy ők az egyetlen teljesen magyar tulajdonú, EASA PART-145 jogosítással rendelkező vállalat. Ez lényegében azt jelenti, hogy az Aeroplex illetékes légijármű-karbantartási feladatok és ellenőrzések tanúsítására. Ezt a jogosultságot az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) maga állíja ki és mondani sem kell, hogy nem adják könnyen.

Visszatérve a társaságra, az 1992-ben Budapesten alapított Aeroplex Közép-Európai Kft. mára független MRO (karbantartás, javítás és átépítés) szervezetté vált és jelentős jelenlétet épített ki az európai légiiparban. Utas- és teherszállító repülőgépek üzemeltetői számárra egyaránt kínálnak szolgáltatásokat. Még 2016-ban stratégiai átalakuláson mentek keresztül, ami olyan jól sikerült, hogy az európai repülőipar élmezőnyébe kerültek. 

Teljes egészében állami tulajdonban vannak, az N7 Holding Zrt. gyakorolja a jogokat. Mintegy 750 főt foglalkoztatnak és 18 ezer négyzetméter hangárterülettel rendelkeznek a a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Szélestörzsű hangáruk is van, így akár 747-8 típusú gépek fogadására is képesek.

De mi is történt az Aeroplexnél? Az, hogy a 750 fős dolgozói állományból valaki nyugdíjba ment. Első blikkre lehet azt mondani, hogy ebben semmi különös nincs és szinte naponta történik meg bármelyik munkahelyen. Csakhogy ez tévedés. Egyrészt a nyugdíjazás minden esetben különleges, tiszteletet érdemlő pillanat. Nem csak a nyugdíjba vonuló kollégának, hanem a munkatársainak és az adott foglalkoztatónak is. 

Sajnálatos, hogy ritkaság számba megy, hogy ezt ennek megfelelően kezeljék a munkáltatók.

Másrészt ez a konkrét eset kétség kívül a kivételt erősítő szabály és az abszolút pozitív példa minden magyarországi munkahely számára. Az Aeroplex ugyanis megadta a módját és megmutatta, hogyan kell elköszönni egy megbecsült dolgozótól.

Mi történik, ha 44 évet dolgozol a szakmádban, majd a előtti utolsó munkanapodat töltöd, mint az Aeroplex hangárkarbantartás 1-es műszakjának vezetője? Marosházi János kollégánk már tudja

– ezt a leírást adta a cég a nyilvánosságra hozott videóhoz. A rövid felvétel magáért beszél. (Senki ne feledkezzen meg a hangerő aktiválásáról.) 

Marosházi Jánostól ugyanis az utolsó munkanapjának a végén a teljes műszak díszsorfallal és vastapssal búcsúzott, talán száznál is többen. Az egész életét a szakmában eltöltő szakembert láthatóan meglepte a gesztus, de jól állta az érzelmek viharát. Jár neki a köszönet és innen is jó egészséget és jó pihenést kívánunk!

Azt pedig csak remélni tudjuk, hogy a példa ragadós lesz és előbb-utóbb mindenki legalább ilyen megbecsülés mellett mehet majd nyugdíjba Magyarországon. A remény él, a Somogy vármegyi diákok legalábbis már tudják, hogyan kell elbúcsúzni szeretett tanárjuktól.

Ilyet eddig csak Amerikában láttunk: díszsorfalat álltak Somogy vármegyében a diákok a tanáruknak

Szívszorító jelenetek játszódtak le egy barcsi gimnáziumban.