BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Befellegzett a kutyából, macskából készült prémeknek

Magyarországon egy vizsgálat szerint a mintában szereplő prémes termékek felének előállításához használtak kutya, illetve macskaszőrt. Az Európai Parlament megszavazta azt a rendeletet, amely megtiltaná ezeknek az állatoknak a szőréből készült termékek forgalmazását.

Vajon hányan gondolkoztak el eddig azon vásárlás előtt, hogy a kapucnikat, női kabátokat, pulóvereket, kesztyűket és sapkákat gyakran díszítő prémszegély mű vagy állati szőrme? Sokszor ugyanis a gyanútlan vásárlók nem is sejtik, hogy a prém nem más, mint kutya- vagy macskaszőr.

A jövő év végétől az Európai Parlament (EP) rendeletben megtiltaná az unióban az említett állatok bundájából készült, illetve az azzal hímzett vagy díszített termékek forgalmazását. A döntés célja bezárni az uniós piacot a Kínában és más ázsiai országokban jellemző kegyetlen állattartásból származó szőrme előtt. Az Egyesült Államokban évekkel ezelőtt betiltották a kutya-macska szőrmét tartalmazó termékek forgalmazását és bevitelét, ezért irányul a kereskedelem Európa felé.

Magyarországon nem lehet háziállatból bunda

Magyarországon jelenleg nem vonatkoznak speciális szabályok arra, hogy mit kell feltüntetni a szőrmék címkéin – mondta el érdeklődésünkre Kathi Attila, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szóvivője. Az általános szabályok szerint azonban a fogyasztókat tájékoztatni kell az áru jellegzetes tulajdonságairól, s ebbe beletartozhat az is, hogy az adott terméken valódi vagy műszőrme van-e. Az állatvédelmi törvény ugyanakkor kimondja, hogy prémkészítés vagy élelmezés céljából nem oltható ki kutya, illetve macska élete.

Társadalmi szervezetek becslései szerint Kínában évente mintegy kétmillió kutyát és macskát pusztítanak el azért, hogy az európai piacot ellássák a belőlük készült termékekkel. Az állatokat iszonyatos módon mészárolják le: a ketreceikből kirángatott macskákat megfojtják, a fémhuzallal hurokra kötött kutyák ágyékát összekaszabolják addig, amíg halálra véreznek. „Magyarországon 2005-ben és 2006-ban vizsgáltuk meg a szőrmét tartalmazó vagy abból készült termékeket, s az általunk vett minta fele kutya, illetve macska szőréből készült” – mondta el érdeklődésünkre Hercsuth Éva, a Négy Mancs Alapítvány ügyvezetője.

Hazánkban általában az olcsó kabátokon és a kiegészítőkön található kutya és macskaszőr. A vásárlók azonban nehezen ismerhetik ezt fel, mivel a prémet gyakran színezik a gyártók. Ráadásul a vásárlók azt gondolják, hogy a valódi szőrme drága, ezért nem használják az olcsó termékeken. A házi kedvencek bundájából készült prémek viszont éppen az olcsó árukon jelennek meg.

Nehezíti a vevők helyzetét, hogy ha fel is tüntetik a gyártók a termékeken az állati szőrme tartalmat, megtévesztő fantázianeveket használnak. Kutya helyett például az Asian Wolf, Asian Jackal vagy a Goyangi megnevezést tüntetik fel. A macskaszőrménél pedig a Genotte, a Wild Cat vagy a Mountain Cat fantázianevet használják.

Az európai parlamenti szavazást megelőzően a képviselők delegációja megegyezett a részletekről a kérdésben az Európa Tanács elnökségével, ezért várhatóan a végső döntést meghozó testület is elfogadja majd a jogszabályt. Így a tilalom 2008. december 31-től életbe léphet. Az egyes tagállamoknak kötelező lesz a jopgszabályt alkalmazniuk – mondta el érdeklődésünkre Hegyi Gyula, az Európai Parlament magyar tagja. Hozzátette: a képviselők azt is megszavazták, hogy szükség esetén akár DNS-vizsgálatot is be lehessen vetni a szőrme eredetének azonosításához. Az EP javaslata szerint a tagállamoknak évente jelentést kellene készíteniük az Európai Bizottság számára a rendelet végrehajtásáról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.