BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vállalkozói csereprogram

Több mint kilencszázan jelentkeztek eddig az Erasmus fiatal vállalkozóknak nevű csereprogram pályázati kiírására, hogy bizonyos időt – egy–hat hónapot – az Európai Unió más tagállamaiban, tapasztalt vállalkozók által vezetett cégeknél töltsenek el, vagy maguk fogadjanak induló vállalkozókat máshonnan. Habla Mihoub programasszisztens, az európai kamarákat tömörítő Eurochambres illetékese arról is tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy Magyarországról eddig tizenegyen jelentkeztek a felhívásra, hatan kiutazásra, öten pedig arra, hogy más tagállamokból fogadnának induló vállalkozókat.

„Rendkívül értékes ez a program, különösen most, a válság idején, mert a nemzetközi tapasztalatszerzéssel vállalkozásra bátorít, és segít feltárni s jobban kihasználni az egységes belső piac lehetőségeit” – hangsúlyozta a felhívás meghirdetése alkalmából Günter Verheugen, az Európai Bizottság alelnöke, az EU vállalkozási és ipari ügyekért felelős biztosa.

A program célja, hogy ösztönözze a vállalkozások mobilitását és az európai partnerségek kialakulását, segítse az EU vállalkozóit a tapasztalatszerzésben, a tanulásban és a hálózatépítésben. Egyrészt a vállalkozás indítását fontolgatók, valamint az újonnan alapított mikro- és kisvállalkozások, másrészt mentorként már befutott cégek képviselőinek a jelentkezését várták-várják a programot menedzselő szervezeteknél, így Magyarországon a projektért felelős ITD Hungary Europe Network irodájában.

„Úgy tűnik, a világgazdasági válság sem vette el a cégek kedvét attól, hogy továbbfejlesszék vállalkozásaikat, sőt, sokak számára talán épp a hasonló európai programokon való részvétel jelentheti a kiutat” – mondta lapunknak Dobos Erzsébet, a programot koordináló magyarországi hálózat igazgatója.

Egyúttal beszámolt arról, a magyar jelentkezők közül négynek már fogadópartnert is találtak: az Európai Bizottság jóváhagyása alapján egy-egy élelmiszer-ipari, haltenyésztő, pályázatíró és informatikai cég vezetője utazhat tapasztalatcserére más EU-tagállamba. Elsőként Kiss-Tóth Marcell, a PrimeLine Kft. ügyvezető igazgatója már három hete el is kezdte a munkát Brüsszelben. A továbbiakban augusztus végétől egy magyar matematikus egy olasz matematikust lát vendégül, majd szeptemberben egy magyar IT-cég egy lengyel informatikai vállalkozót fogad.

Az Európai Bizottság kísérleti jelleggel tavaly indította el ezt a programot 4,3 millió eurós kerettel. Egyre nő az érdeklődés, s már bizonyos, hogy 2010–11-re meghirdetik a program második szakaszát is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.