BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Verseny a védÕoltásért?

Lehet, hogy nem jut mindenkinek az új típusú influenza elleni védÕoltásból – figyelmeztetett Andrulla Vasziliu, az unió egészségügyi biztosa, aki szerint a tagállamok félmilliárd lakosából nagyjából hatvanmillióan különösen veszélyeztetettek. A vírus által okozott betegség lefolyása eddig a legtöbb személynél enyhébb volt, mint egy szokásos influenzafertÕzésé, de az egészségügyi hatóságok attól tartanak, hogy a téli „influenzaszezon” beálltával a helyzet súlyosbodhat. Az áprilisi felbukkanása óta 136 országban 95 ezer fertÕzést és 429 halálesetet okozó H1N1 vírus elleni oltóanyag gyártását már több európai országban megkezdték, és a nagyobb EU-tagállamok eurómilliárdokra menÕ megrendeléseket adtak a gyógyszeriparnak.

Az óriási kereslet egyes szakértÕk szerint ellátási nehézségekhez vezethet, különösen azért, mert a H1N1-gyel párhuzamosan a szokásos influenzavírusok elleni oltóanyagokat is el kell készíteni. A huszonhetek egészségügyi miniszterei a tervek szerint októberben tanácskoznak az oltási programok részleteirÕl.

Az ülésen komoly viták várhatók, mivel az egyes kormányok eltérÕen közelítik meg a járvány elleni fellépést. Magyarországon az Omninvest megkezdte a betegség megelÕzésére szolgáló oltóanyag gyártását (VG, július 20., 2. oldal).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.