Magyar gazdaság

Optimizmust sugárzó adatok a láthatáron

A korlátozásoktól mentes élet pozitívan hat a társadalomra és a gazdaságra egyaránt, ennek a gyakorlati visszaigazolását várják az elemzők a héten publikálandó makrogazdasági adatokban és felmérésekben.

A héten az eurózónából több bizalmi indikátor érkezik, amelyek azért kerülhetnek a figyelem középpontjába, mert a májusi helyzetet tükrözhetik, amikor már minden tagországban enyhítettek a harmadik hullám miatt bevezetett szigorú korlátozásokon.

Magyar szempontból a legfontosabbnak a német Ifo intézet gazdasági hangulatindexe számít, amely a márciusi nagy ugrást követően áprilisban gyakorlatilag stagnált.

A várakozások alapján kevéssel, de újra emelkedésnek indulhat, ahogy az olasz fogyasztói bizalom esetében is némileg magasabb értékre számíthatunk a december óta a hosszú távú átlagot jelentő 100-as szint környékén mozgó indexben.

Kedden a német gazdaság első negyedéves GDP-jének részletes adatait ismerteti a Destatis. A negyedéves alapon mért 1,7 százalékos visszaesésen a piaci konszenzus szerint nem változtattak a statisztikusok. Ugyanaz elmondható a francia összetevőinek csütörtöki ismertetése kapcsán, csakhogy ott az első negyedév 0,4 százalékos nem várt előrelépést hozott, szemben a német recesszióval.

Fotó: Kallus György / VG

Különösen érdekes lehet az Európai Bizottság pénteken érkező gazdasági hangulatindexe, amely áprilisban egy nagy, közel 10 pontos ugrással 2018 óta nem látott szintre emelkedett a minden vizsgált szektorban erősödő optimizmusnak köszönhetően, és most az index további javulására lehet számítani Váradi Beáta, az OTP Elemzési Központ stratégája szerint. Összességében azzal kalkulál, hogy

a beérkező indikátorok megerősítik majd azt a várakozását, hogy az átoltottság fokozatos növekedése és az ennek folyományaként enyhülő korlátozások miatt már elindult az eurózóna gazdaságának kilábalása, és a második negyedév végén, a harmadik negyedév elején gyorsabb fokozatra kapcsol majd.

Ha a vártnak megfelelő vagy még annál is erősebb adatok érkeznek, az kedvezhet a befektetői hangulatnak az európai tőzsdéken, erősödhet az euró, és emelkedhetnek a hozamok is.

vg graf makro

Az Egyesült Államokban a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe mozgathatja majd meg a piacokat.

Ez most azért kaphat a szokásosnál is nagyobb figyelmet, mert a hasonló, a fogyasztás előrejelzésére használt Michigan Egyetem fogyasztói bizalmi index a várt emelkedés helyett nagyot esett a növekvő inflációs félelmek árnyékában.

A most érkező index esetében minimális csökkenésre számítanak ugyan, de ha ennél nagyobb lesz az esés, az tovább erősíti majd az árnyomás növekedése miatti aggodalmat – húzza alá Váradi Beáta.

Csütörtökön érkezik az Egyesült Államok első negyedéves GDP-adatának a részletes kibontása, amelyből megtudhatjuk, mely szektorok vitték a prímet a világgazdaság motorjának újraindításakor.

Az első negyedév 6,4 százalékos évesített GDP-mutatóját illetően a piaci konszenzus nem változott, így az első becsléssel azonos adat várható, bár az adatközlés óta eltelt időszakban többen tíz bázisponttal felfelé korrigálták a becslésüket.

Aznap közli a helyi statisztikai hivatal a tartós fogyasztási cikkek áprilisi megrendelésállományát. Az előrejelzésekben szereplő márciusi 0,8 százalékos bővülést ezúttal egy szerényebb mértékű, 0,7 százalékos követheti.

Kedden ismerhetjük meg a friss amerikai lakáseladási statisztikát, amely szintén enyhe visszaesést mutathat, legalábbis az előrejelzésekből ez derül ki. A márciusban átadott új lakások száma a Refinitiv konszenzusa szerint 975 ezer lehet a szezonálisan kiigazított adatok alapján, szemben a megelőző hónapot jellemző 1,021 milliós hasonló mutatóval.

makrogazdasági adatok német gazdaság francia gazdaság amerikai gdp
Kapcsolódó cikkek