Magyar gazdaság

Alacsony keresettel is nagy lehet az szja-visszatérítés

Bár még sok kérdés tisztázatlan, egyre valószínűbb, hogy főként az egy gyermeket nevelő családok járnak jól, de az alacsony keresetűek is több százezer forintot kaphatnak vissza az idén befizetett adójukból.

Már az idén dönthet a kormány a gyermekes családoknak járó szja-visszatérítésről, miután a második negyedéves GDP-adatok tükrében minden jel szerint teljesül a várt 5,5 százalékos Bár a járvány negyedik hulláma még közbeszólhat, az adóbevételek alakulása egyelőre bizakodásra ad okot. Így, ha a korábbi évekhez hasonlóan az idén is az év végén kezd költekezésbe a kormány, 2022 elején már kézhez kaphatják a családok az idén befizetett személyi jövedelemadójukat.

Fotó: Shutterstock

Az adó-visszatérítés tényleges mértékével kapcsolatosan elég sok még a bizonytalanság, mivel fontos részletszabályok továbbra sem ismertek – hívta fel a figyelmet a VG-nek nyilatkozó Czoboly Gergely, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda adószakértője. Az egyik legfontosabb kérdés ugyanis, hogy kizárólag a munkabér személyi jövedelemadójával szemben lehet-e a visszatérítéssel élni, a családi kedvezményeket figyelembe kell-e venni a visszatérítés kalkulációjánál, valamint, hogy az egyéb adójóváírásokkal csökkentett összeget lehet-e majd visszaigényelni.

Mindenesetre úgy számoltunk, hogy jövőre csak a már befizetett adót téríti meg az állam. Ennek mértéke pedig a családi adókedvezmény miatt nagyban függ a gyermekek számától és a jövedelmi helyzettől. Ez utóbbi esetében a KSH 2020-as munkaerőpiaci adatai tekinthetők útmutatónak: eszerint tavaly Magyarországon a munkavállalók relatív többsége, 41 százaléka bruttó 250 ezer és 450 ezer forint között vitt haza havi szinten, azaz a bérskálán legtöbben ebbe a sávba tartoznak, mind a bruttó 430 ezer forintos átlag, mind a bruttó 347 ezer forintos medián keresetek itt találhatók. 

Példánkban is ezt a bérsávot vettük számításba: egy kétgyermekes, kétkeresős családban, ahol bruttó 400 ezer forintos fizetésnél a családi adókedvezmény érvényesítése után mintegy egymillió forint szja-befizetési kötelezettség keletkezik éves szinten, ugyanekkora bérnél egy gyermek után már több mint egymillió-háromszázezer forint. A bérskála alján elhelyezkedő családok (a bruttó 250 ezer forint alatti keresetűek) is több százezer forintra számíthatnak, esetükben a garantált bérminimumot érdemes számításba venni. 

Egy olyan családban, ahol mindkét kereső 219 ezer forintot viszi haza havi szinten, két gyerek esetében 300 ezret, egy gyerek esetében pedig több mint 600 ezer forintot kaphatnak vissza. A bruttó 167 400 forintos minimálbért kereső szülők egy gyermek után is csaknem félmillió forintos visszatérítésre számíthatnak.

Fotó: VG

Czoboly Gergely ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők esetében gyakori, hogy egyáltalán nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, ugyanis a családi kedvezmény miatt nincs fizetendőadó-alapjuk. Kevés gyermeket nevelő és magas jövedelmű családoknál pedig fejenként is meghaladhatja a befizetett mértéke a felső határt. A 800 ezer forintos felső határ családonként más-más jövedelem esetén jelent valódi korlátozást, az egy gyermeket nevelő, kétkeresős családokban például már fejenként 478 ezer forintos havi fizetéssel is elérhető – emelte ki Czoboly Gergely. 

gazdasági növekedés adóvisszatérítés szja
Kapcsolódó cikkek