Érezhetően kikoptak az elmúlt egy-két évben a befektetési céllal vásárlók az ingatlanpiacról, de most újra szállingóznak vissza. 

A befektetők idén egyáltalán nem voltak jelen a bel-budai ingatlanpiacon Nagy Andrea, a Balla Ingatlan helyi irodájának szakmai vezetője szerint, noha az ingatlanközvetítő sok olyan bérbeadóval találkozik, aki úgy véli, hogy még mindig nincs jobb az ingatlanvásárlásnál és  -kiadásnál. Ők nem is készülnek értékesíteni a befektetésüket, mert az ingatlanban látják a legjobb helyen a pénzüket.

Kissé másként látja a helyzetet Garaba Gergely, a Balla Ingatlan belvárosi irodáinak szakmai vezetője, aki úgy véli, a külföldi befektetők kezdenek újra megjelenni a piacon, bár számuk még elenyésző a járvány előtti szinthez képest. Amíg nem tér minden vissza a régi kerékvágásba, nem is lehet arra számítani, hogy újra nagy számban vásárolnának a piacon – teszi hozzá. Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának vezetője is találkozott újabban a kerületben befektetőkkel, akik elsősorban a kisebb, felújítandó ingatlanokat keresték, de kizárólag nyomott áron akartak vásárolni. A külföldiek itt  inkább eladni szerettek volna, mint vásárolni – tudtuk meg.

Fotó: Csapó Balázs

Mindeközben a XIV. és XVI. kerületben a jó állapotú lakásokra van befektetői kereslet, azokra, amelyeket hosszú távra 130-150 ezer forintért lehet kiadni. 

A felújítással foglalkozó befektetők ugyanakkor rosszabb helyzetben voltak, mivel nehezen találtak olcsó, felújítandó ingatlanokat, ráadásul az építőanyagárak és a munkadíjak drasztikus növekedése is nehézséget okozott számukra – tájékoztatott Sebestyén Tamás, a hálózat helyi irodájának szakmai vezetője.

Befektetők nemcsak a belvárosban voltak jelen, hanem a XVIII. kerületben is, ahol ugyancsak feltűntek újra, sőt mellettük megjelentek a külföldi vásárlók is, elsősorban kínai, vietnami és újabban indiai vevőkkel lehet találkozni – hívta fel a figyelmet Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője a dél-pesti piac jellegzetességeire.

A Balatonon ugyancsak jelen voltak a befektetők a magas árak ellenére. 

Mint Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője jelezte, ők vagy új társasház építésébe kezdtek, vagy pedig lakásokat vásároltak kiadási céllal. A bérleti díjak emelkedtek, lekövették az ingatlanárak alakulását. Hosszú távon kiadó ingatlanok gyakorlatilag nem is léteznek most a balatoni piacon, ami jó lehetőséget jelent a befektetők számára.

Hasonlóan látja a helyzetet Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője is, aki szerint a befektetők ugyan egy időre eltűntek a piacról a növekvő árak, a csökkenő bérleti díjak és a MÁP+ állampapírok térnyerésének hatására, de a romló inflációs adatok, valamint az ismét emelkedésnek indult albérletárak jövőre megint vonzóvá tehetik az ingatlanbefektetést.