Az eddigi foglalások alapján időarányosan egyelőre rekordokat döntöget a belföldi szálláspiaci forgalom, többen utaznak, mint 2019-ben, még a magasabb árak ellenére is – közölte a VG érdeklődésére a Szallas.hu sajtószóvivője, Kelemen Lili. Bár a nyárra érkező foglalások száma egyelőre biztató, nehéz megjósolni, hogy a további az áremelkedések – például az üzemanyagé és az élelmiszereké – hogyan hatnak az idei nyárra, hiszen a vendégek várhatóan kevesebbet tudnak utazásra fordítani, ha a mindennapos kiadásaik nőnek.

kereskedelmi szálláshelyek hotel szálloda panzió turizmus túristák idegenforgalom nyaralás ,  Young couple travel together hotel room leisure
Fotó: Shutterstock

Várhatóan a pünkösd és a nyár, sőt a kora ősz is kiemelkedő lehet a Szallas.hu adatbázisa szerint. 

A tavalyi lezárt foglalások bruttó összértékének az 50 százaléka már beérkezett, annak ellenére, hogy a foglalások számának körülbelül harmadánál járunk – fogalmazott Kelemen Lili.

Továbbra is a Balaton lesz a top régió a nyaralók körében, a Szallas.hu-n eddig leadott minden harmadik nyári foglalás ide szól. 

Bár az áremelkedés a 2019-eshez képest 30 százalékos, a tavalyihoz képest mindössze 0,23-os a változás, jellemzően a hotelkategória drágult. A balatoni szállások átlagára az idén 11 ezer forint, ezen belül a panziók, vendégházak, apartmanok ára egyelőre nem változott. A szállodáké is már csak 5,6 százalékkal, ami lényegében megegyezik a tavalyi hivatalos éves infláció mértékével. 

Paloznak építési stop, rendelet tiltja, hogy a település teljes területén új házat építsenek, örökségvédelem, falu, Balaton2021.06.18fotó: Németh András Péter / Szabad Föld
Paloznak Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

A balatoni szállodai átlagár személyenként egy éjszakára jelenleg 19 ezer forint, az apartmanoké áremelkedés nélkül ennek kevesebb mint a fele, vagyis a tavalyihoz hasonlóan 9200.

Az elmúlt két évben tapasztalt áremelkedés több komponensből áll – összegezte a szóvivő. Ezek az általános infláció, az üzemelési költségek és az alapanyagárak növekedése, másfelől a szektorban súlyos a munkaerőhiány, ami a növekvő bérköltségek révén szintén felfelé tolja az árakat. A járvány idején jelentős bevételektől estek el a szektor szereplői. A szálláshelyek gyakran beruházásokkal készültek az újranyitásra, hogy magasabb színvonalon, több szolgáltatást nyújthassanak. A pandémiás bezártság utáni fokozott kereslet és kiszabadulási vágy erős támaszt adhat az igényeknek.

Jelenleg az apartman a legkeresettebb szállástípus, de várhatóan, ahogyan a korábbi években is, az idő előrehaladtával kiegyenlítődik a hotelek és az apartmanok aránya.

Bár foglalások számában a Balaton az abszolút győztes, százalékosan a Tisza-tó iránt nőtt legnagyobb arányban a kereslet. Összességében viszont ez nem borította fel a piacot, miután a Tisza-tavi foglalások az összes foglalás 1 százalékát teszik ki. A szállások átlagára a Tisza-tónál sem nőtt a tavalyihoz képest számottevően, az 1,8 százalékos emelkedés révén 8400 forint lett, ezen belül a hoteleké 12,4 százalékkal, 17 ezer forintra csökkent, az apartmanok, vendégházak és panziók kategóriájában pedig 5,7 százalékkal nőtt, az idén 7900 forint.