BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Népligeti felüljáró: péntektől zárnak, itt a pontos menetrend – senki ne feledkezzen meg róla!

Megváltozik a forgalom Budapest egyik legzsúfoltabb kereszteződésénél, az Üllői út és a Könyves Kálmán körút találkozásánál. Az intézkedés 15 ezer autóst érint közvetlenül, de nem csak ők készülhetnek dugóra.

Március 3-án, tehát pénteken 20 órakor kezdődik meg a Népligeti felüljárón a forgalomterelés kiépítése – erről a Budapest Közút tájékoztatta a Világgazdaságot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy március 4., szombattól a hídon kifelé továbbra is kettő, a centrum irányában viszont már csak egy forgalmi sávon lehet majd közlekedni.

20220110 BudapestKorlátozások a népligeti felüljárón.  Fotó: Máté Krisztián (MK) Metropol 20220110 Budapest
Korlátozások a népligeti felüljárón.  
Fotó: Máté Krisztián (MK) Metropol
A Népligeti felüljáró, illetve az alatta lévő kereszteződés Budapest egyik legforgalmasabb útszakasza. Fotó: Máté Krisztián / Metropol

A változás ideiglenes, de aki arra számítana, hogy csak rövid ideig marad érvényben, az téved: a korlátozás a várakozások szerint egészen júliusig tart, tehát négy hónapon keresztül biztosan. Ez pedig túlzás nélkül tömegeket érint, hiszen a Népligeti felüljáró, illetve az alatta lévő kereszteződés Budapest egyik legforgalmasabb útszakasza. 

Mekkora dugót okozhat a Népligeti felüljáró lezárása?

A becslések szerint az Üllői út és a Könyves Kálmán körút találkozása felett átívelő 

híd napi forgalma hozzávetőlegesen 15 ezer jármű irányonként. Vagyis 24 óra leforgása alatt a hídon mintegy 30 ezer jármű halad át.

A zárás csak a befelé tartó közlekedést sújtja, így ennek a mennyiségnek nagyjából a fele szenvedheti el leginkább, hogy az egyik sáv hosszabb időre kiesik a Népligeti felüljárón. Azt is pontosan lehet tudni, hogyan korlátozzák a haladást rajta. A városközpont felé vezető oldalon a külső sávot körülbelül 200 méter hosszban zárják le a Pénzverde előtti résznél. Előzetesen nem állapítható meg, hogy emiatt hogyan rendeződik majd át a közlekedés, mindenesetre az valószínűsíthető, hogy az Üllői úton észak felé tartó forgalom egy része a felüljáró helyett a Könyves Kálmán körúton folytatja útját. Az Üllői úton a reggeli és a délutáni csúcsban lehet számítani nagyobb sorképződésre, a forgalom lassulására.

Dugó tehát még úgy is lesz, hogy egyébként a munkálatokat végző vállalkozó folyamatosan arra törekszik, hogy minél kevésbé zavarja a közúti forgalmat. A BKK ettől függetlenül arra hívta fel a figyelmet, hogy a felüljáró kapacitása a jelenleginél kisebb lesz, ezért a belváros irányába tartóknak a közösségi közlekedést, elsősorban az M3-as metró használatát javasolja.

Miért kell lezárni a Népligeti felüljárót?

Mint ahogy arról a Világgazdaság korábban beszámolt, a lezárásra azért van szükség, mert megkezdődött az 1978-ban átadott műtárgy állapotának részletes vizsgálata. A kiemelt közlekedési szerepű, hatalmas terhelésnek kitett 45 éves híd kapcsán a Budapest Közút kiemelte, hogy azon továbbra is biztonságosan lehet közlekedni az érvényben lévő súlykorlátozás figyelembevételével: a 12 tonnánál nehezebb járművek nem hajthatnak át rajta, a BKK által üzemeltetett buszok esetében pedig a 19 tonnánál nehezebb járművekre vonatkozik a tilalom. 

Lapunk tudomása szerint a vizsgálat arra a kérdésre keresi a választ, hogy el kell-e bontani a Népligeti felüljárót, vagy sem.

Mindezt pedig hivatalos dokumentum is megerősíti. Még december végén függesztettek ki egy hirdetményt Budapest Főváros Kormányhivatal Országos Közúti és Hajózási Hatósági Főosztályának fejlécével. Ennek a tárgya egy bontási engedélyezési eljárásban hozott döntés volt. A megfogalmazás szerint egészen pontosan „a Budapest, Üllői út–Könyves Kálmán körút feletti híd (Népligeti felüljáró) hídgerendáinak részleges bontási engedélyezési eljárását” folytatta le a hatóság. Az engedély megszerzése a Budapest Közút vizsgálatának előfeltétele volt, vagyis ez még nem a végleges bontásról szól – az ugyanis még nincs eldöntve –, hanem a tartószerkezet állapotfelmérésének elindításához kellett. 

20220111 Budapest NépligetFotó: Kallus György LUS Világgazdaság VG A képen: felüljáró
A Népligeti felüljáró 45 éve épült. Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Lapunk korábban is írt a Népligeti felüljáró helyzetéről. Egy éve, 2022 januárjában úgy értesültünk, hogy szakmai szinten felmerült a műtárgy teljes elbontásának lehetősége. A pakliban tehát bőven benne van, hogy ha a most zajló állapotfelmérés arra az eredményre jut, hogy a felújítás nem jó megoldás, akkor megszüntetik a felüljárót. Ez szükséges, ám fájdalmas beavatkozás lenne az egyébként is tűréshatáron mozgó fővárosi közlekedési forgalom szempontjából.

Mennyibe kerül a Népligeti felüljáró bontása?

A Népligeti felüljáró állapotának részletes felméréséhez szükséges munkálatok szerződéses értéke kis híján nettó 185 millió forint. A kapcsolódó közbeszerzési eljárásban a legolcsóbb ajánlatot az A-Híd Zrt. adta, ő kapta a megbízást. A név ismerősen csenghet szélesebb közönség számára is, a Lánchidat is ez a cég újítja fel. Ezért a pénzért a társaság a következő feladatokat végzi el:

 • a két kiválasztott hossztartó gerenda eltávolítása, 
 • illetve a részleges bontás, amely kiterjed a burkolatra, a szalagkorlátra, a szegélyekre és a dilatációkra is,
 • kiépíti a szükséges forgalomtechnikát (vasbeton terelőelemekkel leválasztja a városközpont felé vezető oldalon a külső sávot, a vasbeton terelőelemeken belül ideiglenes védőkorlátot épít),
 • és kialakítja az ideiglenes vízelvezetést. 
  Mindez a hídon haladó, illetve a híd alatti forgalom biztonságát és a szabadon maradó szerkezetek védelmét szolgálja. A laboratóriumba szállított minták átfogó műszaki vizsgálatát és a bontás nyomán szabaddá vált szerkezeti elemek állapotának helyszíni vizsgálatát a cég megbízásából a szerződés keretében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakemberei végzik el.

Népligeti felüljáró: heteken belül eldől, hogy el kell-e bontani

Kulcsfontosságú állapotfelmérés kezdődik februárban, a szakemberek a Könyves Kálmán körúton átvezető felüljáró tartószerkezeteit tesztelik.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.