A diákok átlagos órabére 1 334–2 500 forint között mozog, így a friss foglalkoztatási ajánlatok alapján idén akár havi 200 ezer forint körül is lehet keresni diákmunkával, de természetesen jelentősek lehetnek a különbségek országrésztől és munkakörtől függően – derül ki a Mind-Diák Szövetkezet felméréséből. 

20210802 Tiszasziget  Diákmunka az önkormányzatnál, paprikát pakolnak, vasakat egyengetnek, templomot takarítanakFotó: Török János TJ DM Délmagyarország 20210802 Tiszasziget  

Diákmunka az önkormányzatnál, paprikát pakolnak, vasakat egyengetnek, templomot takarítanak

Fotó: Török János TJ DM Délmagyarország
Fotó: Török János / Délmagyarország

A K&H Bank a témában kiküldött közleményében nagyon fontosnak nevezi, hogy a diákok legálisan, szerződéssel vállaljanak munkát. Mint írták, érdemes közvetítő szövetkezeteknél is szétnézni, mert ezek tisztában vannak a foglalkoztatási szabályokkal is, például a túlórára és az éjszakai munkára vagy éppen a fizetés adómentes határára vonatkozóan. A bank szerint az már a szülők feladata, hogy segítsenek gyermeküknek a nyári munkával megkeresett pénz észszerű, okos felhasználásában. Hozzátették: érdemes fontolóra venni, akár a szülők segítségével, hogy mi lesz, ha vége a nyárnak, vagyis át kell gondolni, hogy minden munkával szerzett vagy megtakarított pénzt utazásra, bulira akarja-e elkölteni a fiatal.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium pedig felhívta a figyelmet arra, hogy A munka törvénykönyve szerinti általános szabály: az vállalhat munkát, aki már elmúlt 16 éves. Munkaviszonyt írásba foglalt munkaszerződéssel lehet létesíteni, melynek tartalmaznia kell az alapbért és a munkakört is. 18 év alatt a szülő írásos hozzájárulása is szükséges a munkavégzéshez és a szerződéskötéshez. A munkaviszony létesítését legkésőbb a munkába lépésig kell jelenteni az adóhatóság felé.

Ha napi nyolc órát dolgozik egy diák, havonta legalább bruttó 232 ezer forint illeti meg, középfokú végzettséget vagy szakképesítést igénylő munka esetében pedig legalább 296 400 forint (ide nem értve az egyszerűsített foglalkoztatást).

Egyszerűsített foglalkoztatásnál, a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetében ugyanazzal a munkáltatóval legfeljebb évi 120 munkanapra, alkalmi munka esetében legfeljebb öt egymást követő napra, ugyanakkor egy hónapon belül legfeljebb 15 napra, éves szinten pedig legfeljebb 90 napra létesíthető jogviszony. 

A jogviszony a foglalkoztató részéről az adóhatóság felé történő bejelentéssel jön létre. Ebben az esetben nem kötelező a munkaszerződés megkötése, de a munkavállaló kérheti, hogy foglalják írásba a szerződést. A fiatalokra speciális szabályok érvényesek, éjszakai munkát nem végezhetnek, rendkívüli munkaidő sem rendelhető el, napi munkaidejük legfeljebb 8 óra lehet, 16 évesnél fiatalabb munkavállaló esetében 6 óra.