A magyar gazdaság recesszióban maradt 2023 első felében, ami jelentős csúszást okozott a 2023-as költségvetésben és korrekciót a külső egyensúlyban. Az alacsonyabb nyersanyagárak és az enyhülő finanszírozási feltételek azonban 2024-ben és 2025-ben is támogatják a magyar gazdaság fokozatos fellendülését állapítja meg az Európai Bizottsági őszi előrejelzésében Magyarországgal kapcsolatban.

European,Union,Flag,Against,Parliament,In,Brussels,,Belgium
Fotó: Shutterstock

Brüsszel szerint az visszaszorul a magas szintről, de a bérek élénk növekedése várhatóan fenntartja az árnyomást. 

A költségvetési hiány az előrejelzések szerint 2023 után is magas marad, tükrözve az elmúlt években elfogadott tartós bevételcsökkentő intézkedések hatását

teszik hozzá, ezek alapján úgy vélik, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan idén és jövőre is elvéti a kormány a hiánycélt: 2023-ban a költségvetési deficit 5,2 százalék helyett 5,8 százalék, 2024-ben pedig 2,9 százalék helyett 4,3 százalék lesz. 

Fokozatosan indul be a növekedés

Várakozásuk szerint a reál-GDP 0,7 százalékkal zsugorodik, de az infláció mérséklődésével fokozatosan helyreáll, ami lehetővé teszi a jelenleg nagyon szigorú monetáris kondíciók enyhülését. 

A növekedése az előrejelzések szerint 2024-ben 2,4 százalékra, 2025-ben pedig 3,6 százalékra emelkedik.

A fogyasztást a reáljövedelem-növekedés élénkülése és az elővigyázatossági megtakarítások mérséklése segíti elő. Bár a építőipari beruházásokat továbbra is korlátozza a költségvetési konszolidáció és a magas kamatlábak, de a nagy feldolgozóipari működőtőke-projektek várhatóan fellendítik a gépberuházásokat. Ahogy ezek a kapacitások a termelésbe kerülnek, fokozatosan erősítik Magyarország exportteljesítményét teszik hozzá.

Fokozatosan állhat helyre a növekedés az Európai Bizottság szerint

 

Helyreáll a külső egyensúly

A jelentés emlékeztet rá, hogy külső egyenleg 2023-ban meredeken javul az alacsonyabb energiaimportárak és a gazdasági miatti visszaeső miatt. A folyó fizetési mérleg egyenlege a 2022-es 8,2 százalékos hiányról 2023-ra 0,9 százalékos többletre fordul át. A belföldi kereslet előre jelzett élénkülésével azonban a folyó fizetési mérleg 2025-re az előrejelzések szerint kismértékű deficitté áll vissza.

Feszes marad a erőteljes bérnövekedés mellett

A foglalkoztatás rugalmas maradt 2023 első felében, mivel a vállalatok vonakodtak elbocsátani dolgozóikat a tartós munkaerő-hiányos környezetben. A munkanélküliségi ráta szerény, 4,1 százalékos volt 2023 harmadik negyedévében, és az előrejelzések szerint a következő években nagyjából változatlan marad. Rámutatnak: a feszes munkaerőpiac várhatóan fenntartja a magas nominálbér-növekedést, amit tovább erősít a 2024-ben várható két számjegyű minimálbér-emelés.

Magas szinten marad az infláció

Az unióban használatos HICP-infláció jelentősen, 14,6 százalékra csökkent 2023 harmadik negyedévében, és a következő hónapokban a bázishatások, az alacsonyabb nyersanyagárak és a gyenge fogyasztói kereslet miatt vissza fog térni egy számjegyűre. Ugyanakkor a magas bérnövekedés várhatóan tartósan magasan tartja a szolgáltatási inflációt. Bár a vállalati szektor aggregált jövedelmezősége magasnak tűnik, a kisebb cégek pénzügyileg feszítettebbek, így nagyobb valószínűséggel hárítják át a béremeléseket a fogyasztókra. Az üzemanyagok jövedékiadó-emelése 2024 januárjában a becslések szerint 0,5 százalékponttal nő. Az előrejelzéseik szerint a harmonizált inflációs ráta a 2023-as 17,2 százalékról 2024-re 5,2 százalékra, 2025-ben pedig 4,1 százalékra csökken.