Van egy olyan csúcsépítmény, amely rekorder és éppen Magyarországon található: nálunk van a világ leghosszabb gyalogos kötélhídja, amely több mint 700 méter hosszú. Ezzel beírhatja Magyarország magát a rekordok-könyvébe – írja az nlc.hu a Tények plusz riportja alapján. A sátoraljaújhelyi Nemzeti Összetartozás hídja ráadásul lassan teljesen elkészül.

A világ leghosszabb függőhídja épül Borsodban, közel az átadás.

Kelet-Magyarországon, a szlovák határtól néhány kilométerre turistalátványosság céljából épül a több száz tonnás világrekorder híd. 

Különlegessége, hogy nem egy függőhíd, hanem egy kötélhíd az, amin át lehet majd menni

– mondta el Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere.  

A híd fémből készült, 6 acélsodronykötél tartja óriási magasságban, a levegőben a két hely között, ettől világszinten is több szempontból egyedi. Ezzel a technológiával Magyarországon, de a hosszát figyelembe véve a világon ez a leghosszabb épített ilyen fajta híd, tehát ez egyedi, rekordhíd – hangsúlyozta a polgármester.

A Szár-hegyet és a Várhegyet összekötő kötélhíd nem csak lélegzetelállító, de bizonyos esetekben még a turistáknak is kihívást jelent, hiszen aki csak egy kicsit is fél a magasságtól, biztosan nem mer majd átmenni rajta. Ami a biztonságát illeti, ez egy stabil híd, nem fog kilengeni nagy szél esetén.

A Nemzeti Összetartozás-hídjának a terve már évekkel ezelőtt kész volt, már akkor az volt a cél, hogy a 14 ezer lakosú Sátoraljaújhelyen világrekordot állítsanak fel a kötélhíddal. Először úgy tűnt, ez könnyen sikerülhet, de aztán váratlanul a csehek is léptek: Dolni Moravában felépítettek egy 721 méteres függőhidat. Az elsődleges tervek szerint ez a hossz meghaladta a magyar híd méretét. Egy ideig úgy tűnt, nem lesz világrekorder a magyar. Később azonban kiderült, hogy a cseh építészek a híd rögzített, 2 oldali talajjáró felületét is beleszámolták a híd hosszába, így végül a felépített magyar híd hosszabb lett. 

A híd – amelynek a közepére hatalmas üveglapok kerülnek – a tervek szerint április környékén készülhet el teljesen, és legkésőbb nyár elejétől már végig mehetnek rajta a látogatók.